nieuws
9 mrt 2023, 22:30
Amsterdamse marktondernemers zijn het beu. De ondernemers van Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West zeggen al langere tijd last te hebben van treiterpartijen van de gemeente. De problemen zijn zo hoog opgelopen dat de ombudsman is ingeschakeld. Die geeft de ondernemers gelijk in de kwestie.
"Bij onder andere het uitdelen van boetes die moeilijk te voorkomen zijn, intimideert de gemeente de marktondernemers van Plein ’40-’45", zo schrijft ombudsman Munish Ramlal ineen brief aan de gemeente. Hij en zijn team spraken Amsterdamse marktondernemers over het nalatige gedrag van de gemeente.
Uit het rapport, dat donderdag verscheen, blijkt dat de gemeente de marktondernemers als tweederangsburgers heeft behandeld. Problemen worden niet op tijd aangepakt en de ondernemers worden onvoldoende ondersteund.
Wethouder Sofyan Mbarki laat in een reactie aan Hart van Nederland weten blij te zijn dat het rapport er ligt. "De markten zijn heel waardevol en horen bij Amsterdam. Wij hebben eerder als gemeente ook zelf intern onderzoek gedaan en geconstateerd dat de laatste jaren niet alles goed is gegaan met de markten in onze stad. We zijn daarmee aan de slag gegaan en hebben hier al verschillende acties op ingezet. Dit rapport is een verdere aanmoediging op het invoeren van hervormingen en verbeteringen rondom de markten."
"Voor een heleboel Amsterdammers is de markt een belangrijke plek om dagelijkse boodschappen te doen, specialistische waren te kopen, rond te struinen of een praatje te maken", gaat Mbarki verder. "Als stad willen we dat koesteren en faciliteren. Voor Amsterdammers en marktondernemers. Het is belangrijk om daarbij oog te blijven houden voor de veranderende wereld om de markten heen, zoals veranderend consumentengedrag, een grote beweging naar online en meer budget aanbod in winkels."
De gemeente maakt het met niet of nauwelijks na te leven regels te lastig voor de ondernemers. Zo mogen de ondernemers niet eerder opruimen dan 16.00 uur en moeten zij uiterlijk om 18.00 uur van het plein zijn. Ook worden er op marktdagen soms boetes uitgedeeld, omdat de marktondernemers via het fietspad de markt op en af moeten komen.
Abdeslam Belfqih verkoopt sjaals op de markt en is een van de ondernemers die zich niet gehoord voelt door de gemeente. "Door drukte zijn we genoodzaakt om over het fietspad te komen. De handhavers staan daar dan op ons op te wachten. Het is een soort kat en muis spel. In drukte moeten we wel", vertelt Belfqih aan Hart van Nederland.
Om het probleem op korte termijn op te lossen maakte een groep ondernemers een eigen ingang. Die werd echter onlangs geblokkeerd door handhavers, waarna ondernemers alsnog via het fietspad vertrokken en een boete kregen.
Met het rapport hoopt Belfqih dat er nu daadwerkelijk iets verandert. "We zijn heel blij met de ombudsman. Ik hoop dat ze echt gaan doorpakken, dat ze de adviezen van de ombudsman ter harte nemen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.