nieuws
27 apr 2023, 10:01
Het is een unieke Koningsdag. Niet alleen is voor het eerst een van de prinsessen niet aanwezig, ook is er een recordbedrag gereserveerd (4 miljoen) voor de officiële festiviteiten in Rotterdam. In verschillende steden is het enorm druk. In dit liveblog lees je er alles over.
Deze liveblog is nu gesloten. Vrijdag kun je weer op onze website terecht voor al het nieuws over de nasleep van Koningsdag.
Ook in Marken was het door Koningsdag volop feest. Kijk hier hoe het ging.
De bekende straatvoetballer Soufiane Touzani scoort donderdag op sociale media. Hij speelde tijdens het bezoek van de koninklijke familie in Rotterdam koning Willem-Alexander een bal door de benen, een zogeheten panna. "Cadeautje voor de koning op Koningsdag", schrijft hij bij de beelden.
De koninklijke panna kan op veel goedkeuring rekenen bij de volgers van Touzani. Op TikTok hebben al meer dan 72.000 mensen het bericht geliket, en bijna 900.000 mensen zagen het bewuste filmpje. Op Instagram staat het aantal likes al op 32.000.
Ook koning Willem-Alexander kon het grapje wel waarderen. Hij lachte breeduit nadat Touzani hem de bal door de benen had gespeeld.
De drukte in treinen neemt weer toe op de avond van Koningsdag, na een relatief rustige middag, zegt een woordvoerder van de NS. "Mensen reizen nu volop terug naar huis."
"Zeker op de stations in Rotterdam, Amsterdam en Arnhem zijn veel mensen te vinden. In Breda verwachten we nog extra toeloop als 538 Koningsdag straks is afgelopen."
Volgens de woordvoerder hoeven mensen vooralsnog geen overvolle treinen aan zich voorbij te laten gaan. "De drukte blijft goed beheersbaar", zegt hij.
De politie in Rotterdam en Amsterdam heeft "geen noemenswaardige" incidenten gezien tijdens Koningsdag. "Het is een mooi feest gebleven", zegt een woordvoerster van de Rotterdamse politie donderdag.
Ook de Amsterdamse politie vond het een rustige dag. "Maar Koningsdag is nog niet voorbij", zegt een woordvoerster. "Op een aantal plekken wordt het feest nog volop gevierd."
Hulpverleners van het Rode Kruis hebben het op Koningsdag vrij druk, maar een woordvoerder van de hulporganisatie noemt de sfeer gemoedelijk.
In Amsterdam heeft het Rode Kruis 75 mensen op de been op acht verschillende locaties, onder meer in de omgeving van het Vondelpark, bij het Leidseplein en het Homomonument.
In Utrecht heeft het Rode Kruis in de avond en tijdens koningsnacht een aantal onderkoelde slachtoffers geholpen. Vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer, waarschuwde de hulporganisatie vooraf al. Verder bestond het letsel uit gebroken voeten en enkels. Ook hielpen de EHBO’ers mensen die te veel alcohol hadden gedronken. "Af en toe was er een piek, maar alles is goed verlopen."
De NS verwacht dat het de komende uren druk zal worden. "We zien vanaf verschillende stations de eerste feestvierders, met name bezoekers van vrijmarkten, richting huis keren", meldt de NS donderdag aan het begin van de avond van Koningsdag. "Op dit moment is het op de meeste stations nog relatief rustig. De komende uren verwachten we nog veel reizigers naar huis te brengen."
In de loop van de ochtend en aan het begin van de middag was het druk in de treinen en op sommige stations, maar die drukte was volgens een woordvoerder beheersbaar. "De komende uren zal het druk worden, dus als een trein vol is, laat hem dan vertrekken en neem de volgende. Hou het gezellig, zo blijft het ook voor onze collega’s die nog aan het werk zijn een leuke avond en nacht."
Het centrum van Arnhem is donderdagmiddag helemaal volgestroomd met feestgangers die Koningsdag willen vieren. Het Foute Oranjefeest op de Trans aan de zuidzijde van het centrum, waar plaats is voor 8000 feestvierders, is vol. Op het Foute Oranjefeest treden donderdagavond onder meer de Snollebollekes op. Ook de Korenmarkt, het uitgaanscentrum van Arnhem, en de Markt bij de Eusebiuskerk puilen uit.
De organisatie van Koningsdag en -nacht in Arnhem heeft samen met gemeente en politie maximale aantallen bezoekers vastgesteld voor de vele feestlocaties in de Gelderse hoofdstad. Zo heeft de Markt plaats voor 9000 mensen en op de Korenmarkt kunnen 3000 feestvierders terecht. In het centrum van Arnhem verwijzen lichtkranten bezoekers naar locaties waar nog wat meer plaats is. Op sociale media klagen feestvierders die Arnhem willen bezoeken dat "er op het Centraal Station geen doorkomen meer aan is". In de centrale hal van het station zijn opstoppingen ontstaan.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem is blij met de vrolijkheid in zijn stad, zegt hij. Hij roept de feestvierders op om ambulances, EHBO, politie, beveiligers en handhavers hun werk te laten doen. "Met heel veel dank van hun gezinnen en van de omwonenden van de feesten", aldus de Arnhemse burgemeester. "Voorkom dat wij elkaar in gevaar brengen."
Een man in Breda heeft donderdagmiddag een buitengewone opsporingsambtenaar (boa) in zijn gezicht gebeten, omdat hij het overvolle centrum niet meer in mocht.
Goldband heeft een optreden op het Kingsland Festival in Groningen op het laatste moment afgezegd. Het Haagse trio meldt op Instagram dat ze niet komen spelen "wegens privéomstandigheden".
"We balen hier zelf ook enorm van. Maar we maken het snel goed met jullie want we houden zeg maar echt van Groningen", laten Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen weten.
Eerder donderdag trad Goldband nog wel op tijdens het koningsdagfeest van Radio 538 in Breda.
Rond de 75.000 bezoekers zijn donderdag naar Rotterdam gegaan voor Koningsdag, schat een woordvoerster van de gemeente in. Of dat veel meer bezoekers zijn dan vorig jaar door het koninklijk bezoek kon ze niet zeggen.
Eerder riep de gemeente mensen op om niet meer naar het festivalterrein op de Binnenrotte en het gebied rond de Blaak te komen. De drukte is inmiddels beter verspreid, zegt de woordvoerster. Daarom geldt de oproep niet meer.
Vorig jaar was het koningspaar in Maastricht. Toen gingen naar schatting ongeveer 40.000 mensen naar de Limburgse stad.
De Feyenoordsjaal die koningin Máxima donderdag een tijdje droeg tijdens de koningsdagviering in Rotterdam was eigenlijk voor koning Willem-Alexander bedoeld. In plaats daarvan nam de koningin het cadeau in ontvangst.
"Ik heb de sjaal eerder deze week gekocht in de Feyenoordfanshop, omdat ik een beetje wilde dollen met Willem-Alexander. Je weet wel, omdat hij Ajacied is", zei schenker Frank Kusters tegen RTV Rijnmond. "De koning schoot helaas naar de zijkant, maar Máxima kwam recht op me af." Toen Kusters de koningin vroeg het cadeau aan de koning te overhandigen, wilde ze daar echter niets van weten.
"Nee, die ga ik omdoen. Ik ben van Feyenoord", antwoordde Máxima. Beelden van het korte gesprek werden op sociale media gedeeld. "Ze was er echt heel erg blij mee, liep ermee te pronken", zegt Kusters. "En ik heb begrepen dat ze er een hele tijd mee heeft rondgelopen."
Koningsdag in Leeuwarden is beheersbaar en zonder incidenten verlopen. Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er op de vrijmarkt, de grootste van Friesland, wel wat lege plekken doordat er minder verkopers waren dan vorig jaar.
De toeloop kwam rustig op gang, mogelijk door de koude start van de dag. Toen in de loop van de ochtend de zon ging schijnen werd het wel drukker, maar nergens hoefde eenrichtingsverkeer te worden ingesteld. Normaal zijn er twee knelpunten waar dat door drukte soms gebeurt, maar dat was nu niet nodig. "Het is gezellig druk geweest", zegt de woordvoerder.
Verspreid over Leeuwarden zijn er in de avond nog vier muziekevenementen. Die duren tot 22.00 of 23.00 uur.
Het wordt steeds drukker in Utrecht. De gemeente waarschuwt op Twitter dat bij het Maximalia Festival op het Janskerkhof de drukte toeneemt. Datzelfde geldt voor het Stadhuisplein en op de Neude.
Het Maximalia Festival is een feest tijdens Koningsdag aan de cafézijde van het Janskerkhof. Op de Neude draaien verscheidene dj's hits uit de jaren ’80, ’90 en '00.
"We houden het goed in de gaten", aldus de gemeente. Woensdagavond tijdens koningsnacht riep Utrecht op niet meer naar evenementen te komen.
De gemeente Amsterdam roept op om niet meer naar de binnenstad te komen. Het is er te druk, twittert de gemeente. "Vier Koningsdag ergens anders", meldt de stad.
Eerder op de middag liet de gemeente al weten dat het te druk is in de Amsterdamse Jordaan. De stad riep op om daarom niet meer naar de volksbuurt te komen. Voor een betere doorstroming van mensen had de gemeente al eenrichtingsverkeer ingevoerd in sommige straten.
Prinses Amalia liet vandaag in Rotterdam zien dat zij wel een balletje kan gooien.
"Rotterdam heeft een onuitwisbare indruk gemaakt", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb enkele uren nadat zijn stad het koningspaar en familie had uitgezwaaid. "De koning heeft afscheid genomen met een stevige dubbele handdruk, hij was heel blij", aldus Aboutaleb.
Er was in het programma ruimte voor een aantal serieuze gesprekken over het slavernijverleden en met slachtoffers van de toeslagenaffaire. "We wilden, naast sport en spel, laten zien dat Rotterdam een internationale stad is met 175 nationaliteiten waar heel veel aan de hand is en belangrijke vraagstukken spelen." Koning Willem-Alexander en koningin Máxima luisterden "met veel aandacht" naar de gesprekken over deze twee kwesties.
Het koninklijk bezoek was naar eigen zeggen een van de hoogtepunten die de burgemeester in zijn loopbaan in Rotterdam heeft mogen beleven. "Elke dag is voor mij als burgemeester een mooie dag." Andere hoogtepunten waren voor hem de start van de Tour de France in 2010 en het kampioenschap van Feyenoord in 2017. "En ongetwijfeld op 15 mei nog een kampioenschap", aldus Aboutaleb.
In de Amsterdamse Jordaan wordt het zo druk dat de gemeente bezoekers oproept Koningsdag ergens anders te vieren. "Kom niet meer naar de Jordaan", twittert Amsterdam.
In een aantal straten in de Jordaan heeft de gemeente eenrichtingsverkeer ingesteld, om de doorstroming van mensen te bevorderen.
"Ook elders in het centrum van Amsterdam is het een stuk drukker aan het worden", zegt een woordvoerster van de gemeente. "Dat houden we nauwlettend in de gaten."
Op de vrijmarkten komen ook dit jaar weer ludieke acties voorbij. Zo kunnen er ballen gegooid worden naar Poetin en kon je een kaars steken in de billen van Johan Derksen.
De gemeente Breda roept op niet meer naar de binnenstad te komen, omdat het te druk is. "Geniet dus op een rustigere plek van je oranjebittertje of oranje tompouce", twittert de gemeente.
Op het Chasséveld in Breda zijn tienduizenden mensen bijeen voor het koningsdagfeest van Radio 538. Artiesten als Davina Michelle, Maan, Son Mieux, Suzan & Freek en DI-RECT treden op.
"De sfeer is waanzinnig goed", zegt een woordvoerster van Radio 538. "De zon schijnt en alle bezoekers zijn binnen. Met 40.000 feestvierders, een line-up van meer dan 45 artiesten en dit prachtige weer kunnen we al spreken van een zeer geslaagde 29e editie van 538 Koningsdag. We gaan nog even een paar uur genieten van deze prachtige dag met optredens van onder anderen Snollebollekes en Armin van Buuren in het vooruitzicht."
Ook na het vertrek van de koninklijke familie uit Rotterdam zijn de voetjes van de vloer. Het koningsdagfeest gaat volop door in Rotterdam. De Binnenrotte in het centrum van de stad staat nog altijd flink vol. Tot het eind van donderdagmiddag is er een muzikaal programma voor de duizenden mensen die zich op het plein bij de Markthal hebben verzameld.
Kort na 13.00 uur nam koning Willem-Alexander met een dankwoord afscheid van de havenstad. De gemeente vroeg mensen daarvoor al om niet meer naar het festivalterrein aan de Binnenrotte te komen, omdat het vol is.
Op het terrein zijn volgens een woordvoerster 10.000 mensen bijeen. Daaromheen lopen nog eens "duizenden mensen" rond. Het feest verliep tot nu toe zonder grote incidenten.
Ook in andere steden genieten ze nog volop van Koningsdag:
Pijnlijk momentje voor de koning. Tijdens zijn bezoekje aan voetballers zag één van de aanwezigen zijn kans schoon en stuurde de Ajax-fan met een panna het bos in.
In grote steden stromen de mensen donderdagmiddag toe voor Koningsdag. In Amsterdam wordt het 's middags volgens een woordvoerster van de gemeente langzaam drukker. Maar het is volgens haar wel "allemaal beheersbaar". Overal in de stad is het "heel druk" aan het worden. Onder meer in het Vondelpark in Zuid, bij winkelcentrum Amsterdamse Poort in Zuidoost en op het water vieren veel mensen Koningsdag.
In Den Haag is het "goed druk", maar er zijn volgens de woordvoerder daar geen bijzonderheden te melden. Later donderdagmiddag beginnen de festivals in de stad. In Leeuwarden is het in de ochtend vanaf een uur of 10.00 gezellig druk. In de stad is de grootste vrijmarkt van Friesland. Mensen verkopen hun overbodige spullen en speelgoed op kleedjes in de binnenstad. Later in de middag zijn op verschillende pleinen en podia muziekfeestjes in de stad.
Vanwege het bezoek van de koninklijke familie aan Rotterdam en de bedreigingen aan het adres van kroonprinses Amalia was de beveiliging flink opgeschroefd in Rotterdam. Bezoekers hebben er begrip voor, maar voelen ook de angst:
Koning Willem-Alexander heeft het bezoek aan Rotterdam voor Koningsdag afgesloten met de woorden dat alle mensen "kings and queens" zijn. Hij zei dat op het podium bij de Markthal, waar hij liet weten onder de indruk te zijn van de georganiseerde festiviteiten in Rotterdam. "Dat ik vandaag samen met mijn familie mijn verjaardag en ook tien jaar koningschap met u samen in deze hele bijzondere stad mag vieren, dat heeft mij heel veel goed gedaan."
"We komen uit moeilijke tijden en er zijn ook nog moeilijke tijden voor ons. Maar wat Rotterdam heeft laten zien, hoe je samen aan iets kunt werken, maakt niet uit waar je vandaan komt... Dan hebben we een fantastisch Nederland in de 21e eeuw. En daar ben ik nog het meest dankbaar voor wat ik gezien heb vandaag", zei de koning.
Willem-Alexander sloot af met de woorden die hij een slachtoffer van de toeslagenaffaire had horen zeggen tijdens een gesprek op de route door Rotterdam. "Zij zei: we zijn all kings and queens", aldus de koning. "Jullie zijn all kings and queens. Ik zeg: daar heb ik niks meer aan toe te voegen, geen woorden maar daden."
De gemeente Rotterdam vraagt mensen niet meer naar het festivalterrein op de Binnenrotte en ook niet meer naar het gebied rond de Blaak te komen, omdat het er erg druk is. Op het festivalterrein zijn volgens een woordvoerster van de gemeente 10.000 mensen bijeen. Daaromheen lopen nog eens "duizenden mensen" rond.
Op het terrein bij de Markthal eindigde donderdag de wandelroute van de koninklijke familie. Op een podium zijn tot het einde van de middag gratis optredens van onder meer Davina Michelle, Lee Towers, Ronnie Flex en Broederliefde te zien. Het terrein opende om 10.00 uur donderdagochtend.
Koning Willem-Alexander is in gesprek met NOS teruggekomen op zijn eerdere uitspraken over zijn liefde voor voetbalclub Ajax. Hoewel hij die club nog steeds een warm hart toedraagt, omarmt hij ook een andere club die hij verder niet bij naam noemt.
Prinses Amalia voelt zich "echt super" op Koningsdag. Dat zei de prinses donderdag in een interview tijdens de festiviteiten, dat te zien was in de uitzending van de NOS. "De zon straalt, de sfeer is goed, dus met mij gaat het moment echt super", aldus Amalia.
Afgelopen jaar begon Amalia aan haar studie in Amsterdam. Eigenlijk zou ze ook op kamers in de hoofdstad gaan, maar na afloop van een staatsbezoek aan Zweden in oktober maakte het koningspaar bekend dat hun dochter bedreigd wordt. Amalia woont daarom niet in Amsterdam.
Vanwege de bedreigingen is er tijdens Koningsdag ook zeer veel beveiliging op de been:
Op de vraag hoe het is om weer onder de mensen te zijn, zei Amalia dat ze tijdens haar reis naar de Cariben ook onder de mensen was. "Iedereen staat hier met zo'n glimlach, ik kan eigenlijk niet vrolijker zijn."
Tijdens de reis op de Cariben deed de kroonprinses een boekje open over hoe ze naar de bedreigingen kijkt:
Overal in het land is er drukte in het openbaar vervoer. Dat geldt voor trams, bussen en metro's in de steden, maar ook waarschuwt de NS al de hele dag voor drukte op het spoor. Onder meer in Utrecht zijn de treinen overvol, waardoor volgens getuigen zelfs mensen bij station Leidsche Rijn op het perron achterbleven.
De vrijmarkt en tal van kinderactiviteiten in het Goffertpark in Nijmegen worden donderdag zeer druk bezocht. Volgens de toezichthouders en de plaatselijke Oranjestichting, die de viering van Koningsdag in het stadspark organiseert, is het veel drukker dan vorig jaar.
De eerste verkopers zochten in de nacht van woensdag op donderdag al een plekje om hun waren uit te stallen. Dat verliep volgens de politie zonder problemen. De vrijmarkt in de Goffert behoort tot de grootste in de wijde regio. Vanaf donderdagmorgen vroeg stroomt het publiek toe. Verkoop van drank en etenswaren is verboden, net als beroepshandel of het gebruik van vuur. Verkopers mogen ook pas vanaf 16.00 uur hun spullen weer inladen, maar als het dan nog druk is in het park kan dat later worden, aldus de gemeente.
Ook in Enschede is het gezellig druk op de vrijmarkt:
Het festivalterrein op de Binnenrotte in Rotterdam is vol, meldt de gemeente. Op het terrein bij de Markthal eindigt donderdag de wandelroute van de koninklijke familie. Langs die route is nog wel plek voor toeschouwers, aldus de veiligheidsregio op Twitter.
Op een podium op het terrein zijn tot het einde van de middag gratis optredens van onder meer Davina Michelle, Lee Towers, Ronnie Flex en Broederliefde te zien. Het terrein opende om 10.00 uur donderdagochtend.
Ben je vandaag aan het werk, op school of zit je thuis terwijl je wel Koningsdag wil vieren? Volg dan via deze link 538 Koningsdag: live vanuit je eigen woonkamer, tuin, balkon, op je werk of onderweg. Van 12.00 uur tot 22.30 uur hoor je hier de beste muziek, en zie je mensen uit hun dak gaan.
Jonge gezinnen doen goede zaken op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam. Om negen uur gingen de hekken van het Vondelpark open voor de jaarlijkse vrijmarkt voor kinderen onder de zestien jaar. Het is er gezellig druk. Langs een lint van boeken, kleding, schoenen en andere overtollige huisraad, zijn er oranje uitgedoste kinderen die met een muzikale act een zakcentje proberen te verdienen. Er zijn meisjes die dansen en zingen en kinderen die gitaarspelen of zich op een drumstel uitleven.
Velen proberen snoep, roze koeken of zelfgemaakte cupcakes aan de man te brengen, maar ook de traditionele grabbelton blijft populair. Dat geldt ook voor het blikgooien. Bij een van de standjes word het blikgooien ‘Putinwerpen’ genoemd, omdat op de toren van blikjes afbeeldingen van de Russische president Vladimir Poetin prijken met als onderschrift: stop de oorlog. Voor 50 cent mogen bezoekers drie keer een bal werpen in de ‘soezensmijter’. Wie raak gooit in deze omgebouwde sjoelbak, krijgt een chocozoen terug gelanceerd.
Vrolijke gezichten zijn er te zien bij de ‘tomatensmash’, een installatie van oranje pvc-buizen waardoor de jonge ondernemers een tomaat laten rollen, waarbij het de bedoeling is dat de tomaat onderaan de knikkerbaan kapot wordt geslagen. Dat lukt maar weinig mensen, te zien aan het handjevol geplette tomaten op straat. Maar ook wie mist kan rekenen op applaus van de lachende omstanders.
Koning Willem-Alexander heeft "even geduld" gevraagd zodat een onafhankelijk onderzoek kan plaatsvinden naar de rol van het koninklijk huis in de koloniale geschiedenis. Dat deed de koning in gesprek met enkele Rotterdammers onder wie zangeres Natascha Slagtand. De koning gaf eind vorig jaar opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het koninklijk huis in de koloniale geschiedenis. Het onderzoek neemt drie jaar in beslag en wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden, meldde de RVD in december.
De koning ging donderdag op het Afrikaanderplein met Slagtand en een aantal anderen in gesprek over dit onderwerp. Slagtand noemde de excuses voor het slavernijverleden die de regering eind december aanbood van "ongelofelijk belang" en een "mooie stap". Volgens haar wordt erg naar de koning gekeken op 1 juli of hij ook met excuses komt. Op die dag wordt met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.
De koning antwoordde dat we "niet precies" weten wat er is gebeurd. Daarom vind hij een onderzoek belangrijk. Hij vroeg geduld te hebben om het onderzoek af te wachten. "Laat het juiste onderzoek gebeuren, dan kunnen we verder." Hij vervolgde er "geen probleem" mee te hebben dat het onderzoek gebeurt. "Aan mij kleeft niks", sprak hij, "maar wel aan de historie". De koning wil zich niet bemoeien met het onafhankelijke onderzoek. "Zeker als je jezelf laat onderzoeken, moet je daar zover mogelijk van wegblijven, om het zo objectief mogelijk te laten zijn."
Koning Willem-Alexander verklaarde zich eerder deze maand fan van Ajax, in gesprek met Edwin Evers voor de podcast Door de ogen van de koning. Dit is wat Rotterdammers daarvan vinden:
Maar is Máxima fan van Feyenoord? Tijdens de tocht door Rotterdam op Koningsdag krijgt ze een sjaal omgehangen kreeg van de Rotterdamse voetbalclub, en doet hem vervolgens niet af.
Koningin Máxima heeft donderdag in Rotterdam met slachtoffers van de toeslagenaffaire gesproken. Zo sprak ze met Ninny Duarte Lopes, die leiding geeft aan een project dat Volhouders heet. Deze organisatie bestaat uit Rotterdammers die gedupeerd zijn door de affaire met de kinderopvangtoeslag.
Máxima gaf aan het te bewonderen dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire zich hebben kunnen verenigen. "Zo belangrijk om elkaar te vinden. Elkaar helpen, niet alleen en eenzaam daarin zijn", aldus de koningin. De vrouwen met wie Máxima sprak, lieten ook weten blij te zijn met de hulp van het Oranjefonds, dat het project ondersteunt in 2023. "Blij om te horen, daar is het Oranjefonds voor", zei Máxima.
De vier grote steden melden dat koningsnacht zonder problemen is verlopen. In Utrecht riep de gemeente mensen in de avond op om vanwege de drukte niet meer naar evenementen te komen.
Op verschillende plekken in de stad waren evenementen georganiseerd, onder meer op het Domplein, Janskerkhof en de Neude. Na de oproep van de gemeente werd het rustiger, meldt een woordvoerster donderdagochtend. Tussen middernacht en een uur of 01.00 gingen volgens haar ook echt veel mensen naar huis. De sfeer in de domstad was volgens de gemeente "feestelijk en gezellig".
Ook in Den Haag is alles volgens een gemeentewoordvoerder 's avonds en 's nachts "in goede harmonie" verlopen. Er waren volgens hem "duizenden feestgangers" op de been. In Amsterdam was de drukte "beheersbaar" zegt een woordvoerster daar. Op sommige plekken in de binnenstad was het erg druk, maar de nacht verliep zonder bijzonderheden. Volgens de politie in Rotterdam, waar donderdag de koning op bezoek komt, hebben zich eveneens geen incidenten voorgedaan.
Ook in Arnhem is koningsnacht, "druk, jong en gezellig" verlopen, aldus burgemeester Ahmed Marcouch van de Gelderse hoofdstad. De Arnhemse koningsnacht behoort tot de grootste Oranjefeesten in Nederland. Het stadscentrum was bomvol volgens de gemeente. De toegang tot de Korenmarkt is enige tijd afgesloten geweest omdat het daar te druk was. De politie heeft twee mensen opgepakt wegens belediging en verstoren van de openbare orde. In Nijmegen is koningsnacht volgens de gemeente zonder problemen verlopen.
Langs de route die de koning aflegt door Rotterdam-Zuid is het donderdag druk. Mensen staan rijen dik voor de dranghekken langs de route om een glimp van Willem-Alexander en zijn familie op te vangen.
De koning hield even stil bij een vak met antimonarchisten. Zij houden borden omhoog met teksten als 'Willem de laatste'. De koning wisselde enkele woorden met de mensen in het vak voor hij verder liep. Volgens de demonstranten wenste de koning hen een "prettige dag".
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft de Oranjes donderdagochtend welkom geheten in Rotterdam. "Welkom in Rotterdam, welkom in de meest internationale stad van ons land. De stad waar de kleuren vanaf spatten vandaag", zei Aboutaleb bij de aankomst van de koninklijke familie.
"Namens alle Rotterdammers, namens het stadsbestuur, alle inwoners van ons koninkrijk wil ik u van harte feliciteren met uw verjaardag", vervolgde Aboutaleb. "Het programma is met liefde en toewijding samengesteld. U gaat mooie mensen ontmoeten en de veerkracht van de stad ervaren. De stad, de saamhorigheid, is opgebouwd door mensen uit alle windstreken."
De koninklijke familie is op Koningsdag kleurrijk gekleed. Josine Droogendijk, van het blog Modekoningin Máxima zegt dat koningin Máxima een felgroene asymmetrische rok met sierlijke striksluiting van modehuis Natan draagt, waar de koningin vaker kleding van aan heeft. Ook de top die Máxima draagt is van Natan. Over de top en rok draagt Máxima een witte mantel. Groen en wit zijn de kleuren van Rotterdam. De hoed van Máxima is volgens Droogendijk van Fabienne Delvigne en droeg zij eerder in 2017.
Prinses Ariane draagt een broekpak van Max & Co, aldus Droogendijk. Amalia draagt een felroze pak. Ze heeft een groene tas bij zich van het merk Jacquemus. Droogendijk vindt het leuk dat de Oranjes opnieuw onderling accessoires hebben geruild. "Máxima heeft een tasje bij zich dat Ariane vorige week droeg. Het tasje van Ariane zagen we eerder bij Máxima." Dat Máxima een schoen met open teen draagt, noemt Droogendijk "dapper", gezien de temperatuur donderdag.
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zijn aangekomen in Rotterdam om daar Koningsdag 2023 te vieren. Prinses Alexia ontbreekt.
Het bezoek begint in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid, waarna het gezelschap te voet richting de Maashaven gaat. Daarvandaan gaan de koning en zijn gevolg per watertaxi verder en varen langs het stoomschip Rotterdam en hotel New York de Nieuwe Maas over en onder de Erasmusbrug door naar het centrum van de stad.
Er is veel beveiliging op de been voor kroonprinses Amalia:
Aangekomen op Plein 1940 bij het beeld van Zadkine gaat de stoet te voet verder naar de Binnenrotte, het plein bij de Markthal. Onderweg zullen Rotterdammers van alles laten zien aan het koninklijk gezelschap.
Het bezoek eindigt ook op de Binnenrotte waar vanaf ongeveer 13.00 uur artiesten zullen optreden.
Op het Afrikaanderplein in Rotterdam hebben donderdagochtend duizenden mensen een plekje gezocht in afwachting van de aankomst van de koning. Het publiek wordt vast opgewarmd met zang en dans.
Op het plein zijn een jeugdkoor, een gospelkoor, een drumband en dansgroepen bezig met optredens. Mensen zijn uitbundig en kleurrijk gekleed. Ook is veel politie op de been.
De koning begint de tocht ter ere van zijn verjaardag op het plein in Rotterdam-Zuid. Tijdens zijn bezoek zal hij onder meer spreken met een slachtoffer van de toeslagenaffaire.
Actiegroep Republiek die tegen het koningshuis strijdt laat zich tijdens Koningsdag in Rotterdam zien met een 'gedicht voor de koning'. Geschreven door een Rotterdamse dichter staat er onder meer: "hallo ik ben de koning, en jij ben onderdaan, en ik heb geld als water, en jij ben dan de kraan."
Vlakbij het Centraal Station is ook een spandoek te zien.
Ook staan antimonarchisten donderdag langs de route die de koning en zijn familie zullen afleggen. Ze dragen borden bij zich met onder meer de tekst 'Willem de laatste', met daarbij emoticons van zwaaiende handjes. Op een ander bord staat een kroon en de tekst 'het symbool van ongelijkheid'.
Tussen Zwolle en Deventer rijden deze Koningsdag tot ongeveer 14.15 uur geen treinen, meldt de NS. Reden is een defecte bovenleiding.
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb kijkt ernaar uit om de koning op zijn verjaardag in de stad te ontvangen. Hij verwacht "een mooie presentatie van onszelf, van de stad, voor de majesteiten, maar ook voor de bezoekers die naar Rotterdam komen", zegt hij tegen Hart van Nederland. "De weergoden zijn ons gezind, het zonnetje schijnt. Het is een beetje koud, maar ik verwacht een kleurrijk Rotterdam, gepresenteerd aan iedereen die daarin geïnteresseerd is."
De organisatie heeft "niets aan het toeval overgelaten", zegt de burgemeester. "Rotterdam staat vandaag gesteld om zijn schoonheid en zijn veerkracht te laten zien." Op de komst van de koning kwam veel kritiek, omdat Rotterdam een van de armste steden van Nederland is en het feest in de stad zo’n 4 miljoen euro kost. Aboutaleb hoorde de kritiek, maar vindt dat we ons vandaag vooral op eenheid moeten focussen. "Zonder de eenheid functioneert de natie niet zo goed. Er zijn maar weinig dingen die ons dicht bij elkaar brengen en zo’n koningsdag brengt ons echt dichter bij elkaar. Het is het symbool van eenheid, in de persoon van de majesteit."
Traditiegetrouw zijn de vrijmarkten in het hele land weer in volle gang. Ook in Vianen is het al gezellig druk. Verslaggever Nikki Herr probeert in de zoektocht naar het leukste spelletje live in de uitzending een prijs te winnen:
De NS verwacht dat er vandaag "heel erg veel mensen op de been" zullen zijn die naar allerlei evenementen gaan. "Rond die begin- en eindtijden zie je dat het drukker wordt die kant op. Daarvoor rijden er ook meer en extra treinen", vertelt Carola Belderbos van de NS aan Hart van Nederland. "Over het algemeen is het tussen elf en een het drukste op het station."
Reizigers worden opgeroepen rekening te houden met drukte. "Een volle trein, laat die alsjeblieft vertrekken, wacht even op de volgende en houd het gezellig. Dat is voor iedereen leuk, ook voor de mensen die vandaag aan het werk zijn", zegt Belderbos. "Ga vannacht ook niet met de laatste trein terug, probeer iets eerder te vertrekken, want het kan gewoon heel druk zijn."
Koning Willem-Alexander doet zijn grootvader, prins Bernhard, wel eens na. "In het bijzijn van de kinderen", zei hij in de podcast Door de ogen van de Koning, waarin hij wordt geïnterviewd door radio-dj Edwin Evers. "Dat vinden ze ook erg geestig." Bernhard, de man van de vroegere koningin Juliana, sprak met een Duits accent.
De koning spreekt in zijn podcast ook over Amalia. Bekijk dat hier terug:
Zijn imitatie laten horen tijdens de podcast wilde hij niet: "Nee, dat doe ik alleen bij de kinderen." Evers zelf imiteerde Bernhard in zijn voormalige ochtendshow op Radio 538 ook wel eens. "Ik vind dat fantastisch, ik vind het ontzettend geestig. Dat maakt toch helemaal niet uit? Dat is toch humor?"
De foto werd gedeeld op Instagram.
Traditiegetrouw waren, behalve het reveille, ook (oud)militairen uit Marken aanwezig om de vlag te hijsen.
Bekijk de beelden hier:
Prinses Alexia in donderdag niet bij Koningsdag in Rotterdam. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Het heeft te maken met examens die de prinses heeft, de prinses gaat naar school en woont in Wales.
Van het weer tot het programma van het koningspaar in Rotterdam.
Het wordt een overwegend droge Koningsdag. In de avond neemt de kans op neerslag toe. Met maximale temperaturen tussen 12 en 16 graden is het iets zachter dan eerder het geval was.
Bekijk het weerbericht hier:
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg vieren Koningsdag 2023 in Rotterdam.
Het bezoek begint in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. De route van de koninklijke familie start donderdag om 11.00 uur op het Afrikaanderplein te voet en gaat daarna onder meer per watertaxi verder langs het schip ss Rotterdam en hotel New York de Nieuwe Maas over en onder de Erasmusbrug door naar het centrum van de stad.
In veel steden is Koningsnacht gevierd. Ondanks de kou dompelden veel mensen zich onder in het feestgedruis. Sommige locaties waren zo vol dat er geen mensen meer bij konden.
Zoals in Utrecht:
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.