Terug

Volg Hart van Nederland

Lintjesregen: ruim 2.800 mensen krijgen koninklijke onderscheiding

nieuws

26 apr 2021, 13:19

In totaal 2832 mensen hebben maandag een koninklijke onderscheiding gekregen ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen 3060 mensen een lintje kregen.

Ruim een op de drie gedecoreerden is vrouw: 998 vrouwen en 1834 mannen. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. De meeste gedecoreerden komen uit Zuid-Holland (504 mensen), Noord-Brabant (481) en Gelderland (405). Op de Antillen kregen 80 mensen een lintje.

110 jaar

De oudste gedecoreerde is Mary Benjamin uit Aruba. Met haar 110 jaar is ze de oudste geridderde ooit. Voor haar kerk organiseerde ze fondswervingsacties, onder meer voor een eigen gebouw voor het gebedshuis. De jongste gedecoreerde is de 35-jarige Marleen Mulders uit Tilburg. Zij zet zich sinds 2002 als ervaringsdeskundige in voor kinderen met kanker.

Wegens corona worden de lintjes verspreid over een hele week (tot en met zaterdag 1 mei) uitgereikt. Daarbij worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen.

Elk voorstel bekijken

Niet iedereen die wordt voorgedragen voor een lintje krijgt er uiteindelijk een. Er zijn 3117 voordrachten voor de lintjesregen van dit jaar gedaan. De burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden en de verantwoordelijk minister moeten naar elk voorstel kijken. Pas als de minister positief heeft geadviseerd, mag koning Willem-Alexander tekenen voor de onderscheiding. Ongeveer een op de negen voordrachten is afgewezen. Ook dat komt overeen met afgelopen jaren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.