nieuws
25 nov 2019, 22:50
"Er komt een punt waarin je merkt dat je erover moet praten, om het plekje te kunnen gaan geven," vertelt de 26-jarige Lindsay Arts uit Amersfoort. Ze werd thuis verkracht tijdens een Tinder-date en hield dat lange tijd stil uit schaamte. En vanuit de angst voor hoe haar omgeving erop zou reageren. "Vooraf bedenk je: dit overkomt mij niet. Of: als ik al in zo'n situatie kom, dan ga ik wel vechten of dan vlucht ik wel. En dat heb ik allebei niet gedaan", zegt Lindsay. "Je bent heel erg bang dat je omgeving die schuldvraag gaat bevestigen. Dat ze eigenlijk tegen je gaan zeggen van: je bent ook heel onverstandig geweest. Dat is eigenlijk iets wat je niet wilt horen."
Toch werd Lindsay uiteindelijk gedwongen om te vertellen wat haar is overkomen. "Na twee maanden kreeg ik een heel heftige paniekaanval die 24 uur duurde. De dag nadat het begon heb ik een vriendin helemaal overstuur opgebeld en kwam het er hortend en stotend uit." Op dringend advies van haar vriendin stapt Lindsay naar haar huisarts. "Dan begint de rollercoaster pas echt, want dan moet je ineens mensen gaan inlichten dat er iets is gebeurd wat volledig verkeerd is gegaan." Lees ook: Misbruikslachtoffer Stephanie (16) zwaar in problemen na verkeerde diagnose Inmiddels heeft ze haar trauma verwerkt en zet zich in als ervaringsdeskundige om slachtoffers van seksueel geweld te helpen om uit de taboe-sfeer te stappen en naar buiten te treden met hun verhaal. Dat is ook de inzet van de nieuwe campagne 'Wat kan mij helpen' van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De campagne moet mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt via verschillende kanalen motiveren om een eerste stap te zetten naar professionele hulp.
Lindsay heeft aan haar paniekaanval 'te danken' dat ze haar traumatische ervaring inmiddels heeft kunnen verwerken, al had ze het liever nooit zover willen laten komen. "Je wilt dat mensen zo snel mogelijk hulp gaan zoeken om ook de schade te beperken. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op PTSS." Lindsay hield zelf ook PTSS over aan haar ervaring. Lees ook: Dit is wat je kunt doen als je slachtoffer van seksueel misbruik bent Ze roept dan ook alle slachtoffers van seksueel gewond op om zo snel mogelijk aan te kloppen voor hulp. "Er is iets gebeurd wat niet had mogen gebeuren en je verdient gewoon hulp. En je verdient gewoon om te ervaren dat nadat je zoiets gebeurt, dat het leven ook weer heel erg leuk is. Dat je dat weer mag voelen en mag meemaken."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.