Terug

Volg Hart van Nederland

Limburgse Cramignon-dans en Nederlandse Thuisbevalcultuur nu immaterieel erfgoed

Limburgse Cramignon-dans en Nederlandse Thuisbevalcultuur nu immaterieel erfgoed

nieuws

11 dec 2020, 16:35

De Limburgse Cramignon-dans en de Nederlandse Thuisbevalcultuur zijn vanaf nu immaterieel erfgoed. Dat laat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed vrijdag weten. De Limburgse dans is een reidans dat in een klein aantal dorpen in de grensstreek tussen Limburg en België gedanst wordt. Bij de dans, die ook wel de rondedans wordt genoemd, hou je elkaars hand vast en loop je zwaaiend met je armen rondjes met de groep. Een soort polonaise, maar dan naast elkaar. Eerder mochten alleen jonge vrijgezellen op die manier dansen, maar deze regel is langzamerhand losgelaten.

Thuisbevallen

Naast de Cramignon-dans hoort ook de Nederlandse Thuisbevalcultuur bij het lijstje. Hierbij gaat het om 'het borgen van de mogelijkheid voor vrouwen om thuis te bevallen'. De opzet daarvan is dat vrouwen in een veilige en vrije omgeving hun kind geboren laten worden. Verder is de Levende Nederlandse Folkloredans en de Matthäuspassion in Naarden aan het rijtje toegevoegd. Met de nieuwe bijschrijvingen heeft de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed. Beeld: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.