Terug

Volg Hart van Nederland

Limburgers niet blij met timing toets tijdens carnaval, maar onderwijsminister houdt voet bij stuk

nieuws

29 aug 2023, 12:11

De doorstroomtoets in groep 8 wordt dit schooljaar niet verplaatst ondanks de oproep van Limburgse gemeenten. De nieuwe onderwijsminister Mariëlle Paul herhaalt de boodschap van haar voorganger Dennis Wiersma: ze vindt dat "carnaval geen reden is om de doorstroomtoets in groep 8 dit schooljaar te verplaatsen", vertelt ze tegen de regionale omroep L1.

Paul geeft hiermee geen gehoor aan het dringende verzoek van Limburgse gemeenten. Eerder vroegen scholen en carnavalsverenigingen namelijk om de periode voor de toets te verruimen. "Als we een week eerder zouden kunnen starten, dan zou dat al enorm helpen", vertelde Stef Niekamp van de Stichting Kom-Leren eerder tegen L1.

Geen geschikt moment

Basisscholen gebruiken de doorstroomtoets als hulpmiddel om het schooladvies voor hun leerlingen vast te stellen. Ze moeten de doorstroomtoets afnemen in de eerste twee volledige weken van februari en mogen zelf bepalen wanneer precies.

"Er is op dit moment, als je kijkt naar 2024, alle ruimte om dat te doen in de week voor carnaval", zegt Paul. "En die week is ook gewoon een schoolweek waarin les moet plaatsvinden en waarin we niet met zijn allen buiten aan het spelen zijn."

In de dagen voordat carnaval begint - volgend jaar op 10 februari - worden ook al veel activiteiten georganiseerd. Dat maakt begin februari geen geschikt moment voor een toets die moet bepalen waar het kind staat, zo is de redenering van de Limburgse gemeenten en organisaties.

'Weinig kennis van de betekenis van carnaval'

Voorganger Wiersma heeft eerder al gereageerd op Kamervragen hierover. De Limburgse gemeenten verzochten om de doorstroomtoets toch te verschuiven en vonden dat hij "vrij weinig kennis van de betekenis van carnaval had en hoe het wordt georganiseerd".

Onderwijsminister Paul zegt dat ze nog wel in gesprek gaat met een aantal carnavalskoepels om "de netten nog een keer op te halen". Ze vertelt aan de Limburgse nieuwssite dat ze is opgegroeid in een klein dorpje bij Eindhoven, "dus weet hoe belangrijk carnaval is". "Dat is echt een stukje immaterieel erfgoed", vertelt Paul.  ANP/ Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.