Terug

Volg Hart van Nederland

Deze supermarkten scoren het best op mensenrechtenbeleid

Deze supermarkten scoren het best op mensenrechtenbeleid

nieuws

5 apr 2022, 18:16

De Nederlandse supermarkten Lidl en Aldi scoren het beste op de ranglijst van Oxfam Novib als het gaat om hoe de ketens omgaan met mensenrechten. Jumbo en Albert Heijn scoren onvoldoende, maar niet het slechtst. Die positie is voorbehouden aan PLUS.

Op de lijst worden de Nederlandse supermarktketens Lidl, Aldi, Albert Heijn, Jumbo en PLUS ieder jaar beoordeeld op hun mensenrechtenbeleid en -praktijken voor arbeiders, kleinschalige boeren en vrouwen in hun toeleveringsketens in ontwikkelingslanden.

De supermarkten zijn druk bezig om zich te verbeteren. Bij het uitbrengen van de eerste ranglijst - vier jaar geleden - scoorden ze alle vijf onvoldoende. Lidl en Aldi ontwikkelen zich het best, de andere drie blijven dus achter.

'Erkenning voor harde werk'

In een reactie aan Hart van Nederland laat Lidl weten dat de eerste plek in de lijst een erkenning is voor het harde werk wat ze al jaren doen op dit gebied. "Wij vinden het vanzelfsprekend om mensenrechten in onze wereldwijde productieketens te erkennen, respecteren en te versterken."

"We hebben ons specifieke beleid ten aanzien van vrouwenrechten gepubliceerd", zegt Lidl over de uitgevoerde acties. "Daarnaast voeren we jaarlijks onderzoeken uit om risico's te identificeren en aan te pakken. Dit jaar komen we met een actieplan voor gendergelijkheid."

'Vertekend beeld'

PLUS laat in een reactie aan Hart van Nederland weten dat het rapport onvoldoende recht doet aan de inspanningen van de supermarkt. "We vinden dat er binnen het onderzoek van Oxfam meer gekeken mag worden naar daadwerkelijke inspanningen die ook echt tot concrete verbetering leiden, in plaats van toezeggingen. Dit zorgt voor een vertekend beeld."

"Het is een proces. Er is nog veel te doen en als verantwoorde supermarkt doen we dat graag", vervolgt PLUS. "Wij blijven ons onverminderd inzetten voor verdere verduurzaming van de voedselketen, rekening houdend met een breed scala aan risico’s op het gebied van onder andere mensenrechten, milieu en dierenwelzijn."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.