Terug

Volg Hart van Nederland

Lezing Westerbork afgelast om bedreiging: 'Nooit gedacht dit in Nederland mee te maken'

Lezing Westerbork afgelast om bedreiging: 'Nooit gedacht dit in Nederland mee te maken'

nieuws

24 okt 2023, 08:02

Een lezing die komend weekend plaats zou vinden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast vanwege de bedreiging van een van de sprekers. Wahhab Hassoo, activist en directeur van stichting NL Helpt Yezidi's, meldt op X zegt dat de lezing is geannuleerd "vanwege de reële bedreigingen naar mij als persoon en naar mijn familie".

Een woordvoerder van het centrum bevestigt aan RTV Drenthe dat de lezing inderdaad niet doorgaat.

Hassoo zou zondag samen met een overlevende van de Holocaust spreken over het thema vrijheid. De twee geven vaker lezingen op scholen door Nederland. Dat de bijeenkomst in Westerbork zondag niet door kan gaan, noemt hij een "teleurstelling". "Ik had nooit en echt nooit gedacht in Nederland dit mee te maken, een pijnlijke realiteit. Maar het moet nu even zo."

Om wat voor bedreigingen het gaat, zegt Hassoo niet. Ook de woordvoerder van het centrum wil daar niets over kwijt. Wel stelt de woordvoerder dat het om "persoonlijke bedreigingen" gaat en dat het centrum het "heel vervelend" vindt dat de lezing is afgelast. Dat is "in overleg" gebeurd, aldus de woordvoerder tegen de lokale omroep.

Eerder deze week werd er nog een bijzondere vondst gedaan met betrekking op Kamp Westerbork. Bij het opruimen van een woning in Dokkum werd een fotoalbum van het doorgangskamp gevonden:

Jappie doet unieke vondst uit oorlogstijd tijdens opruimen woning
2:26
Jappie doet unieke vondst uit oorlogstijd tijdens opruimen woning

Gevlucht

Hassoo vluchtte op 17-jarige leeftijd met zijn familie vanuit Irak naar Nederland, is te lezen op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), waar hij ging studeren. Yezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid, werden het slachtoffer van genocide onder terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Aan Trouw vertelde Hassoo eerder dit jaar dat hij veel verbinding voelt met de Joden. "Zij weten ook hoe het is om niet te mogen bestaan. Sommigen zeggen dat ik IS niet mag vergelijken met de nazi's, dat het te politiek is, maar ik zie veel overeenkomsten", zei hij tegen de krant.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.