nieuws
8 sep 2021, 19:51
Ruim 2,5 jaar nadat 342 containers overboord sloegen van het containerschip MSC Zoe, is het laatste containerdeel uit de Waddenzee gehaald. Bergingsbedrijf BDS heeft delen van die container geborgen op het Rif, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog.
De MSC Zoe, die onder Panamese vlag voer, verloor de containers in de nacht van 1 op 2 januari 2019 in het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee boven de Waddeneilanden. Daardoor kwam een enorme hoeveelheid afval in zowel de Noord- als Waddenzee terecht.
Woensdag meldde Rijkswaterstaat op Twitter dat nu ook het laatste containerdeel van de overboord geslagen lading is geborgen, ruim 2,5 jaar na de milieuramp. Tijdens de bergingsoperatie zijn verder ook explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en onbekende wrakken aangetroffen.
(Tekst gaat verder onder tweet)
Nog altijd is niet alle troep van de MSC Zoe uit het Waddengebied gevist. Begin dit jaar werd duidelijk dat naar schatting een kwart van de troep nog ronddobbert. Stichting De Noordzee wil dat ook het resterende deel wordt opgeruimd. "Plastic afval vergaat niet, dus dit probleem verdwijnt niet vanzelf", zei Ewout van Galen van de organisatie destijds daarover.
Begin april ging het opnieuw mis toen een schip tijdens een storm vijf containers verloor ten noorden van Ameland. Uiteindelijk konden alle containers geborgen worden. Veel politieke partijen dringen al langere tijd bij het kabinet aan voor strengere vaarregels rond de Waddeneilanden tijdens storm, iets wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid ook adviseert.
Bovenstaande reportage werd vorig jaar uitgezonden in Hart van Nederland
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.