Terug

Volg Hart van Nederland

'Kwaliteit kinderopvang gaat achteruit door personeelstekort'

nieuws

21 mrt 2023, 11:09

De kwaliteit van de kinderopvang gaat achteruit, meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Hiermee reageert directeur Emmeline Bijlsma op de berichtgeving van het AD. De krant schrijft dat door personeelstekorten de veiligheid van de kinderen niet meer altijd gegarandeerd kan worden.

De kwaliteit van de opvang kan niet overal hoog gehouden worden als gevolg van personeelstekorten. In de ideale situatie is er een vast team, waar iedereen op elkaar is ingespeeld, stelt Bijlsma. "Je moet een kind namelijk kennen om te weten wat hij of zij nodig heeft."

Bijlsma ziet dat veel opvangorganisaties eerder kiezen om een groep te sluiten of contracten met ouders te verbreken dan concessies te doen aan de veiligheid van de kinderen. De brancheorganisatie herkent het beeld dat kinderdagverblijven vrezen te moeten sluiten vanwege personeelstekorten.

Vierogenprincipe

Een medewerker in de kinderopvang mag sinds de zedenzaak op een Amsterdamse locatie nooit meer alleen op een groep staan. In 2010 misbruikte medewerker Robert M. meerdere kinderen op een opvang. Kinderdagverblijven moeten bij de opvang voldoen aan het 'vierogenprincipe', waar er altijd iemand moet meekijken of luisteren.

"Het kan inderdaad voorkomen dat die regel soms niet wordt nageleefd", stelt Bijlsma. Soms vallen collega's uit door ziekte. Andere organisaties laten collega's meekijken via beeld, maar niet iedere opvang heeft camera's hangen. "En je kunt moeilijk de kinderen halverwege de dag naar huis sturen."

De kinderopvang in heel Nederland moet – als het aan de politiek ligt – vanaf 2025 helemaal gratis worden. Of dat gaat lukken is nog de vraag, maar betrokken partijen op Rotterdam-Zuid zijn ervan overtuigd dat dit in hun stadsdeel al eerder kan worden ingevoerd:

Gratis kinderopvang moet achterstanden Rotterdam-Zuid oplossen
1:48
Gratis kinderopvang moet achterstanden Rotterdam-Zuid oplossen

Noodoplossing

"We zien dat veel organisaties de medewerker op één zetten. Ik heb zoveel mensen, dus dit is wat ik kan doen", zegt Bijlsma. Dan kan het dus zijn dat ouders worden verteld dat hun kind van de omvang moet. "Dat is verschrikkelijk, maar wel de enige uitweg als je te weinig mensen heb en je kunt niet aan de basisregels voldoen."

De Brancheorganisatie Kinderopvang is tegenstander van het kabinetsplan om de kinderopvang per 2025 nagenoeg gratis te maken. "Dan groeit de toestroom alleen maar", aldus Bijlsma.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.