nieuws
7 jan 2022, 18:16
Vier maanden geleden beloofde demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) nog dat gaswinning in Groningen na 2021/2022 alleen nog nodig zou zijn in het geval van een extreem koude winter of grote leveringsproblemen. Deze week werd het tegenovergestelde duidelijk. Het lijkt er namelijk op dat er dit gasjaar bijna twee keer zoveel gas gewonnen moet worden als eerder gedacht. En daar zijn de Groningers, op zijn zacht gezegd, niet blij mee.
De plannen om na 2022 geleidelijk aan te stoppen met gaswinning lagen al een tijdje klaar, maar twee onvoorziene tegenvallers gooide roet in het eten. Namelijk de vertraging van de stikstofinstallatie in Zuidbroek én Duitsland blijkt meer gas van ons nodig te hebben dan eerder werd gedacht. In plaats van 3,9 miljard kuub gas verwacht het ministerie maximaal 7,6 miljard kuub gas nodig te hebben.
Monique Klok moest haar huis uit door de aardbevingsschade en wordt boos van het nieuws, "het vreet je op, ik ben kwaad en gefrustreerd maar je staat echt machteloos. Je wordt gewoon niet geholpen." Door een zware aardbeving in 2012 liep de boerderij van Monique en gezin veel schade op. Pas een paar jaar later werd het huis officieel onveilig verklaard. Sinds 2016 woont de familie in een tijdelijke woning op een halfuurtje rijden van de boerderij.
Ook hier hebben de inwoners last van de aardbevingen, maar Monique probeert zich er niet druk om te maken: "Het kost je zoveel energie". Alsof de familie niet genoeg op hun bordje had, werd ruim een jaar geleden ook nog eens hun boerderij in brand gestoken door een paar kinderen. "Er staat nu nog alleen een ruïne", zegt Monique. "Maar we betalen maandelijkse nog wel steeds onze hypotheek af, voor een paar beschadigde muren."
Jan Chris Wagenaar, voorzitter van de verenging Dorpsbelang Garrelsweer, had het slechte nieuws wel verwacht maar toch komt het nieuws als een klap in het gezicht. "Ik voel een mix van emoties nu: boosheid, verbazing en verdriet." Wagenaar is bang dat deze beslissing ook het verdere beleid van het nieuwe kabinet wordt aangepast. Het vertrouwen in politiek Den Haag is de afgelopen jaren echt verdwenen. "We zien nog steeds geen echte verbetering en alleen maar loze toezeggingen."
Ook bij andere Groningers komt het nieuws rauw op hun dak vallen. "Het voelt niet goed, ze doen maar en het duurt maar", vertelt een inwoner van het dorp Schildwolde. "Iedereen moet er aan verdienen maar wij betalen de rekening, zowel financieel als mentaal."
Vóór 1 april zal het nieuwe kabinet bepalen hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.