nieuws
7 okt 2021, 22:46
Je kunt je er nauwelijks iets bij voorstellen: een kabelbaan over het IJ in Amsterdam. Niet bedoeld als toeristische attractie, maar als vervoersmiddel. "Het is een stuk goedkoper dan een tunnel graven", legt initiatiefnemer Willem Wessels uit bij Hart van Nederland.
Wie denkt dat de kabelbaan een toeristische attractie wordt, heeft het dus echt mis. "Wij kennen dit in Nederland natuurlijk niet", begrijpt Wessels. "Maar in heel veel situaties in verschillende landen over de hele wereld, wordt dit als ov-middel ingezet", weet de ingenieur die vroeger bij de gemeente Amsterdam werkte.
En die kant moet Nederland nu ook op, vinden ze bij Stichting IJbaan Amsterdam. Want dat het druk is in de hoofdstad, daar bestaat geen twijfel over. "We hebben onszelf afgevraagd: hoe lossen we de drukte op achter het Centraal Station? Nou, door de lucht in te gaan", aldus de initiatiefnemer.
De plannen voor de kabelbaan komen niet helemaal uit de lucht vallen. Al sinds 2015 zijn Wessels en zijn compagnon Bas Dekker bezig om het duurzame vervoersmiddel te realiseren. Inmiddels hebben het college en de vervoerregio hun handtekening gezet onder het plan om de kabelbaan als serieuze optie te onderzoeken.
De Amsterdamse wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer) ziet wel wat in het plan. "We gaan onderzoeken of het mogelijk is om een kabelbaan over het IJ aan te leggen", zegt hij tegen Hart van Nederland. "We moeten kijken of het technisch mogelijk is, hoe duur het wordt en hoeveel mensen er gebruik van zullen gaan maken."
De bestuurder wijst er daarbij op dat steeds meer inwoners aan de noordkant van het IJ wonen en die Amsterdammers moeten steeds het kanaal over om in de rest van de hoofdstad te komen. "Er varen uiteraard dag en nacht veerponten, maar die kunnen de grote vraag niet altijd aan, weet De Vries. "Daarom hebben we bruggen en ook kabelbanen nodig."
Ondanks deze eerste belangrijke stap naar een kabelbaan durft initiatiefnemer Wessels nog niet echt te juichen. "Ik weet uit eigen ervaring dat het pas definitief is als de eerste paal in de grond zit, maar dit is wel een feestelijke doorbraak."
Foto: Floris Visualisaties
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.