nieuws
21 sep 2021, 23:02
"Vijf keer is scheepsrecht", zegt chefkok Kees Visser de dag na de finale van Nederlandse Bocuse d'Or. Samen met zijn 21-jarige souschef Jeffrey Buijl wint hij maandagavond met onder andere 'een hutspotje' de eerste prijs.
"In 2013 deed ik voor het eerst mee. Nu, vijf keer verder, mogen we naar de Champions League van de kookwedstrijden!", vertelt Kees Visser aan Hart van Nederland.
Met een kleine kater wordt de chef-kok uit Zierikzee dinsdagochtend wakker. "Ik ben een beetje brakkig. We hebben wel een klein feestje gehad maar het is vooral de ontlading van afgelopen maanden", vertelt hij.
Aan de wedstrijd die maandagavond op zijn hoogtepunt kwam, gaat namelijk vier maanden voorbereidingstijd vooraf. Na zes brainstormsessies, researchen, oefenen en verfijnen heeft het duo uiteindelijk de jury overtuigd. "We hebben de gerechten wel dertig keer gemaakt denk ik. Er zijn een aantal verplichte ingrediënten en er was nog een black box met geheime producten. We moesten in ieder geval rode mul gebruiken, kalfshaas, kokkels en daarbij vier garnituren waarvan twee met ingrediënten uit de black box dus."
Door de goede voorbereiding en het improviseren hebben Kees en Jeffrey uiteindelijk de eerste plek te pakken. Maar de finale zelf ging niet helemaal vlekkeloos. "Tijdens zo'n wedstrijd heb je een gedeelde bordenwarmer die ervoor zorgt dat de borden op 70 graden blijven tot het opmaken. Ik pakte als laatste de borden uit de warmer en deze waren gloeiend heet, 140 graden! Ik ben toen wel even boos geworden." Gelukkig lukt het Kees om binnen de tijd de borden met koud water om te spoelen en te polijsten. "Maar dat was wel even een stressmomentje."
In het dagelijks leven werken de mannen in de keuken van een hotel in Zierikzee. "Ik ben de chef-kok en Jeffrey is mijn souschef. Hij is echt een talent. Op zijn veertiende kwam hij al in de keuken kijken en hij is eigenlijk nooit meer weggegaan."
Als duo hebben ze drie keer meegedaan aan de Nederlandse Bocuse d'Or. Met deze winst mogen ze in maart meedoen aan de Europese wedstrijd in Boedapest. Wie daar goed scoort mag meedoen aan de wereldfinale van de Bocuse d'Or in Lyon. "Ter vergelijking: dat is de Champions League onder de kookwedstrijden. In Nederland zijn we vrij nuchter, maar de chefs die daarheen gaan uit bijvoorbeeld Frankrijk en Amerika zijn echt sterren." Komend weekend gaan Kees en Jeffrey kijken naar de wereldfinale van dit jaar, die dus plaatsvindt in Lyon. "Hierna gaan we trainen, trainen en nog eens trainen. We krijgen hulp van sterrenchefs en kunnen bijvoorbeeld al nadenken over de garnituren." De komende maanden wordt het in ieder geval hard werken. En mocht het duo nou zelf doorgaan naar de finale van volgend jaar? "Dan gaat er echt een wereld voor ons open, dat weet ik zeker."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.