Terug

Volg Hart van Nederland

Koffer van een van de eerste vliegende Hollanders voor het eerst open

nieuws

11 apr 2018, 11:55

Het Aviodrome in Lelystad heeft een nieuw pronkstuk: een koffer van een in 1931 omgekomen KLM-medewerker. De kist is tot de rand toe gevuld met foto’s, brieven en andere persoonlijke eigendommen van luchtvaarttechneut Jurriaan Kotte en lag de afgelopen jaren onder beschermende omstandigheden in het archief van het luchtvaartmuseum. Kotte was een van de eerste Nederlanders die regelmatig heen en weer vloog tussen Nederland en Indië. Op de weg terug naar huis verongelukte de Fokker waar hij in zat na een tussenstop. "Waarschijnlijk zagen de piloten een open luik over het hoofd. Daardoor kwam het vliegtuig niet van de grond en botsten ze op een dijkje bij de luchthaven van Bangkok. Kotte en vier anderen kwamen om het leven, maar de koffer overleefde de crash", legt Will Porrio van het historisch archief van Aviodrome uit. Hij was de gelukkige die de inhoud van de koffer mocht uitpluizen. In het kader van de Nationale Museumweek kunnen geïnteresseerden een inkijkje krijgen in het leven van Kotte, tot vreugde van Porrio: "Er zitten unieke dingen in, zoals de laatste brief die Kotte aan zijn vrouw schreef. Zij las die pas na zijn dood, dus. Het geeft het tijdsbeeld van toen perfect weer. Toen ik die koffer mocht openen ging m’n hart wel sneller kloppen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.