nieuws
31 okt 2021, 07:38
De wintertijd is ingegaan. Om 03.00 uur is de klok een uur teruggezet, waardoor het 's ochtends eerder licht is. 's Avonds is het nu wel eerder donker.
De wintertijd is officieel de standaardtijd. In het laatste weekend van maart 2022 gaat de zomertijd weer in. De zomertijd is ingesteld om de uren dat het licht is in de zomermaanden beter overeen te laten komen met de uren dat mensen wakker zijn. Zo zou het elektriciteit besparen, omdat het 's avonds een uur langer licht blijft.
Even was er sprake van dat het twee keer per jaar verzetten van de klok op zijn einde zou lopen. Het Europees Parlement heeft daar de voorkeur voor uitgesproken, maar dat is in Brussel op de lange baan geschoven.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt in ieder geval dat het vastzetten van de klok naar wintertijd zorgt voor gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten en een goed afweersysteem. Dat ene uurtje extra slaap doet dus wonderen voor je lichaam, reden voor sommige artsen om te adviseren dat je zondag dat extra uur gewoon voor je nachtrust gebruikt.
Het zou toepasselijk zijn geweest als het weerbeeld winters is met vorst, maar dat is dit jaar zeker niet het geval, meldt Weer.nl. Met een graad of 11 is het zeer zacht. Maar het record van de warmste overgang naar de wintertijd zit er net niet in. Dat laatste record was in 2005, toen het in De Bilt niet kouder werd dan 13,8 graden.
ANP Foto: Pixabay
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.