Terug

Volg Hart van Nederland

Klimaatdemonstranten blokkeren kruispunt Den Haag, boze automobilist opgepakt

Klimaatdemonstranten blokkeren kruispunt Den Haag, boze automobilist opgepakt

nieuws

12 sep 2023, 12:50

Voor de vierde dag op rij hebben klimaatactivisten het verkeer in de buurt van het Malieveld in Den Haag geblokkeerd. Ze gingen verspreid in groepjes op het asfalt zitten, zowel op de snelweg A12 als op een kruising. Elke groep bestond uit enkele tientallen mensen.

De blokkade begon rond 11.30 uur, iets eerder dan voorgaande dagen. Rond het middaguur werden de eerste blokkeerders door agenten opgetild, in een gereedstaande bus gezet en weggevoerd. Bij vorige dagen werden ze vervolgens naar het ADO-stadion aan de rand van de stad gebracht. Vervolgens konden ze daar vertrekken, zonder aanklacht of proces-verbaal.

Zeker drie demonstranten werden bij het wegrijden uit een bus gehaald en alsnog gearresteerd. De reden is nog niet bekend.

Zaterdag was de drukste dag op de A12. Toen werden ruim 2400 activisten opgepakt:

Politie verwijdert klimaatactivisten van A12
1:13
Politie verwijdert klimaatactivisten van A12

Op het gras van het Malieveld stonden enkele tientallen sympathisanten. Zij zongen de verkeersblokkeerders toe. Ongeveer een uur na het begin van de blokkade waren de laatste deelnemers vertrokken.

De politie riep, net als bij eerdere blokkades, mensen op om naar een plek tegenover station Den Haag Centraal te gaan. Op zaterdag en zondag waren daar toegelaten steundemonstraties. Anders dan bij vorige blokkades waren er geen waterkanonnen. De Haagse autoriteiten geven geen toelichting op die beslissing.

Boze automobilist

Een automobilist werd aangehouden. Hij kwam verhaal halen omdat hij door de blokkade niet verder kon rijden. Op beelden van de regionale zender Omroep West is te zien dat hij naar een camera sloeg. Ook kreeg hij het aan de stok met agenten.

De aanhangers van Extinction Rebellion demonstreren tegen financiële regelingen van de overheid voor de fossiele industrie. Op zaterdag werden in totaal ruim 2400 mensen aangehouden, op zondag ruim vijfhonderd en op maandag meer dan tweehonderd mensen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.