Terug

Volg Hart van Nederland

Klanten jatten meer uit supermarkten door hoge inflatie en zelfscan

nieuws

20 mei 2023, 13:04

Afgelopen jaar is er flink meer gestolen in supermarkten. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van financieel retailspecialist Marshoek. Per winkel werd in 2022 gemiddeld 66.300 euro aan producten niet betaald. Dat is zo'n 20.000 euro meer dan een jaar eerder.

Het zijn vooral versproducten zoals aardappelen, groente en fruit die niet langs de scanner gaan. Ook brood wordt veel gestolen. De stijging van het aantal diefstallen is deels te verklaren doordat producten een stuk duurder zijn dan een jaar eerder. Volgens onderzoeker Richard Kievit kan de extra diefstal niet los worden gezien van de hoge inflatie. In 2022 liep die op naar meer dan 10 procent, terwijl het in 2021 nog onder de 3 procent bleef.

Zelfscannen

Ook de steeds populairder wordende zelfscan draagt niet bij aan het tegengaan van diefstal. "Zelfscan lijkt diefstal in de hand te werken", staat in het onderzoek van Marshoek. Afgelopen tijd waren er al diverse winkels die extra maatregelen namen tegen de vele diefstal bij de zelfscankassa's. Zo zag een supermarkteigenaar in Renesse geen andere oplossing dan om iedere klant met boodschappentas te gaan controleren op winkeldiefstal:

Recordaantal winkeldiefstallen

In de eerste maanden van 2023 lijkt het aantal winkeldiefstallen nog niet afgenomen. Uit een analyse van politiecijfers door het ANP blijkt dat de politie een recordaantal winkeldiefstallen heeft geregistreerd. In het eerste kwartaal zijn bijna 12.600 meldingen binnengekomen, het hoogste aantal in ten minste elf jaar tijd. De meeste meldingen daarvan komen uit de Groningse gemeente Westerwolde, vrijwel allemaal uit Ter Apel.

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.