Terug

Volg Hart van Nederland

Kick Out Zwarte Piet-voorman krijgt bedreigingen vanwege lintje

nieuws

8 mei 2023, 22:07

Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is bezorgd over zijn veiligheid. Hij ontving de afgelopen dagen zeker honderd racistische berichten van mensen die vinden dat hij geen koninklijke onderscheiding had mogen krijgen. Dat laat hij weten aan NU.nl.

Esajas werd vorige week woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door burgmeester van Amsterdam Femke Halsema. Hij kreeg het lintje voor 'verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme’, aldus de Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat.

Esajas is een van de initiatiefnemers en leiders van The Black Archives, een centrum dat de geschiedenis van zwarte Nederlanders verzamelt. De onderscheiding had dus niet iets te maken met zijn werk voor Kick Out Zwarte Piet, waar de meeste mensen hem van kennen.

Kick Out Zwarte Piet krijgt veel kritiek. Zo werden ze in 2021 bij een protest in Volendam bekogeld met eieren:

Ingrid gooit eieren naar KOZP-demonstranten
1:41
Ingrid gooit eieren naar KOZP-demonstranten

Bek houden

Op twitter werd door veel mensen negatief gereageerd op het nieuws dat Esajas een lintje kreeg, maar hij kreeg ook veel reacties in zijn mailbox. Hij zou 'als zwarte zijn plaats moeten kennen' en 'zijn bek moeten houden'.

"Het is extra beangstigend dat mensen je in de privésfeer gaan lastigvallen", zegt hij tegen de site. Hij wil het de personen achter de berichten niet gunnen om voortaan angstig door het leven te gaan. Toch maakt hij zich zorgen om de veiligheid van zijn collega's bij The Black Archives. Vooral daarom gaat hij aangifte doen.

Esajas kreeg het lintje voor 'verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme':

Kick Out Zwarte Piet-voorman Mitchell Esajas koninklijk onderscheiden
0:43
Kick Out Zwarte Piet-voorman Mitchell Esajas koninklijk onderscheiden

In ieder geval drie andere ontvangers van een lintje stuurden die terug uit protest tegen het lintje voor Esajas. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Zes mensen maakten bezwaar hij de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.