Terug

Volg Hart van Nederland

Kerstboom wegbrengen: wat zijn de regels?

Kerstboom wegbrengen: wat zijn de regels?

nieuws

2 jan 2024, 14:57

De feestdagen zijn alweer voorbij, en dat betekent dat ook de kerstbomen hun beste tijd hebben gehad. Maar, hoe kan je het beste je je grote groene vriend weghalen?

Veel landelijke regels zijn er niet, dus de verwerking van kerstbomen wordt voornamelijk op gemeentelijk niveau geregeld.

Kerstbomen ontmantelen is vaak een heel gedoe waarbij veel scherpe naalden komen kijken, hier wat tips om dat te voorkomen:

Klaar met stofzuigen rondom je kerstboom? Zo zorg je ervoor dat je echte naaldboom niet uitvalt
0:54
Klaar met stofzuigen rondom je kerstboom? Zo zorg je ervoor dat je echte naaldboom niet uitvalt

Dit zijn de opties die je hebt als je je kerstboom weg wil doen:

Ophalen

De gemeente komt de boom ophalen. De meeste gemeenten houden komend weekend (6-7 januari) hun inzamelingsacties. De grootste gemeenten van het land geven je wel wat extra tijd. In Den Haag kan je ze tot tot 11 januari wegbrengen, Amsterdam tot 19 januari en in Utrecht en Rotterdam zelfs tot 28 januari.

Bij sommige gemeenten is de ophaalplaats dezelfde plek als de gebruikelijke afvalophaalplaats (bijvoorbeeld Utrecht). Maar in bijvoorbeeld Amsterdam is het weer een aparte plaats. Check dit dus.

Wegbrengen

Je kan je boom ook zelf wegbrengen. Dan is het handig om in de Afvalwijzer van je gemeente te kijken. Hier staat waardevolle informatie in over wat je met je afval moet doen, en dus ook met de kerstboom.

Zorg er in ieder geval voor dat er geen versiering meer aan je boom hangt, anders kan de boom niet gerecycled worden.

Herplanten

De gemeenten recyclen de bomen en maken er bruikbare dingen van, zoals compost of houtsnippers. Het is ook mogelijk om je boom te herplanten, bijvoorbeeld via BeterBoompjes, maar dat gebeurt dan buiten de gemeente om.

Als je de boom in je eigen tuin wilt herplanten kan dat ook. Check eerst de gemeentelijke wetgeving, en daarna deze tips. Of kijk of je de lokale alpacaboerderij er blij mee kunt maken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.