Terug

Volg Hart van Nederland

Kan de hypotheekrente omlaag? 'Het kan maar verstrekkers hebben buffer nodig'

Kan de hypotheekrente omlaag? 'Het kan maar verstrekkers hebben buffer nodig'

nieuws

15 juli 2022, 15:09

Donderdag berichtte de Telegraaf dat de hypotheekrente flink omlaag kan: 0,9 procent. Dat zou mensen die een hypotheek hebben of die nu een huis kopen honderden euro's per maand kunnen schelen. Waarom is de rente dan zo hoog als het al zo moeilijk is om een huis te kopen?

De rente die mensen aan de bank betalen als ze nu een hypotheek afsluiten is erg hoog. Voor een vaste hypotheekrente van 10 jaar betaal je ongeveer nu tussen de 3,3 en de 3,7 procent rente. Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop zegt dat die rente omlaag kan. "De hypotheekrente wordt bepaald door naar de overheidsrente te kijken. Die is heel erg gedaald de afgelopen weken, maar de hypotheekrente blijft gelijk."

Waarom gaat de hypotheekrente niet omlaag?

Als de overheidsrente omlaag gaat, gaat de hypotheekrente dus vaak ook omlaag. Maar ze zijn nooit precies hetzelfde. De hypotheekrente is altijd ongeveer 1,4 procent hoger. "Die 1,4 procent is een risicomarge", legt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro, uit. "Hypotheekverstrekkers en banken hebben dat nodig, omdat beleggers minder snel geld in ze investeren dan in de overheid. De Nederlandse overheid is namelijk heel stabiel, maar banken en andere geldverstrekkers hebben meer risico."

"Toch verschillen de rentes nu wel heel veel", vindt hypotheekadviseur Hagedoorn. Het verschil is nu 2,3 procent, daarom kan in theorie de hypotheekrente 0,9 procent lager: naar 2,8 procent. Econoom Bokeloh is het met hem eens dat het verschil nu wel heel erg groot is. "Maar je moet je ook voorstellen dat deze rentes constant schommelen. Een paar maanden geleden was de overheidsrente nog hoger dan de hypotheekrente. Het is ook goed dat hypotheekverstrekkers een buffer kunnen opbouwen."

Gaat de hypotheekrente binnenkort wel omlaag?

Hagedoorn begrijpt daarom ook wel dat de rentes niet meteen omlaag gaan. "Geldverstrekkers hebben ook een heel druk jaar gehad, dus ze zijn ook even aan het bijkomen. Daarbij weet je niet hoe de toekomst eruitziet door alle onzekerheid rond energieprijzen en inflatie." Toch is hij positief. "Ik verwacht dat vanaf augustus de rentes omlaag gaan. Dan gaan mensen normaliter meer op zoek naar huizen. Maar dan moet de overheidsrente wel stabiel zijn."

Toch blijft het spannend. "Maar ik houd wel een slag om de arm: dit is geen normaal jaar", zegt Hagedoorn. Bokeloh beaamt dit. "Het is ook een spelletje. Hypotheekverstrekkers kijken nu naar elkaar: wie gaat er als eerste naar beneden? Aan de ene kant ben je dan veel aantrekkelijker, maar je neemt ook meer risico. Je moet de leningen die je belooft wel kunnen verstreken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.