nieuws
25 nov 2022, 17:14
Volgend najaar moet blijken of er genoeg animo is voor de eenmalige stikstofregeling om vervuilende veehouders te stoppen. De aanbiedingen aan zogenoemde piekbelasters gaan in april 2023 van start. In het najaar moet dan blijken of de stikstofdoelen daarmee worden gehaald. Maar als het nodig is, gaat het kabinet over tot gedwongen uitkoop.
"Dan zal met pijn in het hart overgegaan moeten worden tot dwang", meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Piekbelasters zijn (boeren-)bedrijven die relatief veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Zij moeten daar in gaan minderen. Ook omdat er dan ruimte komt om vergunningen te verlenen aan boeren met PAS-melders.
Deze zogenoemde PAS-melders mochten volgens het oude beleid hun bedrijf oprichten of uitbreiden met alleen een melding, en dus zonder vergunning. Maar dat beleid is door de Raad van State onrechtmatig verklaard. Waardoor de boer op papier illegaal zou handelen. Het kabinet wil de PAS-melders snel legaliseren, anders volgen mogelijk boetes, terwijl zij volgens de toen geldende regels hebben gehandeld.
VVD-bestuurder Johan Remkes kwam vorige maand dan ook met het advies om de stikstofuitstoot van de grootste piekbelasters zo snel en gericht mogelijk flink te verlagen. Dat kan volgens het kabinet ook door te innoveren, te verplaatsen en "vergaand om te schakelen" naar een groenere vorm van landbouw die minder effect heeft op de natuur. Een aantal piekbelasters zal moeten stoppen.
"Uitgangspunt van de gehele aanpak is en blijft vrijwilligheid", benadrukt Van der Wal daarbij opnieuw.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.