Terug

Volg Hart van Nederland

Inflatie hoger dan ooit: zo gaan Nederlanders hiermee om

Inflatie hoger dan ooit: zo gaan Nederlanders hiermee om

nieuws

6 sep 2022, 19:42

Nog nooit was de inflatie zó hoog in Nederland als afgelopen augustus, maakt het CBS dinsdagochtend bekend. De gemiddelde prijzen voor consumentengoederen en -diensten waren in augustus 12 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekent dat niet alleen mensen die het al moeilijk hadden het niet meer redden, maar ook de middeninkomens het zwaar hebben.

Wanneer Hart van Nederland in Almere een man aanspreekt en vraagt of hij iets van de stijgende prijzen merkt, dan beaamt hij dat direct. "Ja, vooral in de supermarkt. Als je dan de rekening bekijkt, dan denk je 'Jezus'." Soms zijn de prijzen van zijn boodschappen verdubbeld: "van 35 euro naar 70 euro. Dat is wel even schrikken." Hij zegt sommige producten daarom niet meer te kunnen kopen.

Schaamte

In Diemen weten ze ook maar al te goed dat het crisis is. Een man met een opvallende helm op zegt al veel besparingen te hebben doorgevoerd. "Spaarlampen enzo. En ik trek alle stekkers eruit als ik wegga, dan verbruik ik geen stroom meer. En op mijn werk haal ik bijvoorbeeld flesjes op en die lever ik weer in", is zijn verrassend creatieve antwoord. "Ik ben overigens meer gaan verdienen en zuiniger gaan leven dus het is nu wel in evenwicht", zegt hij met een geruststellende gezichtsuitdrukking.

Een andere man maakt zich niet veel zorgen over zichzelf, maar wel over anderen. "De kwart van de werkende mens komt nergens terecht", stelt hij. "Maar we zijn wel nieuwsgierig naar de gasrekening. We hebben al jaren minder gas aan en ik heb net een poefje voor mijn vrouw gekocht, voor haar voeten. Dat zijn van die dingen die gewoon werken."

Nog één keer terug naar de man met de opvallende helm. Hij heeft nog een tip voor iedereen die het wat moeilijker heeft: "Schaam je nergens voor", vervolgt hij. "Ga alle vuilnisbakken langs en trek alle flessen eruit. 34 flesjes, dan heb je vijf euro!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.