nieuws
10 mei 2022, 08:03
De inflatie in ons land was in april nog steeds torenhoog. Volgens statistiekbureau CBS waren Nederlanders afgelopen maand 9,6 procent duurder uit dan een jaar eerder. Dat is een fractie lager in vergelijking met maart, toen de inflatie 9,7 procent was.
De geldontwaarding in maart was de hoogste sinds april 1976. Dat kwam toen vooral doordat de prijzen van voedsel verder waren doorgestegen. Die trend zette in april door, maar tegelijkertijd stegen de energieprijzen juist iets minder hard, waardoor de inflatie afgelopen maand iets lager is uitgekomen.
De inflatie werd de afgelopen maanden vooral aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Energie, zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, was in maart 157 procent duurder dan een jaar eerder, in april was de stijging nog 'maar' 136 procent. Die ontwikkeling had een neerwaarts effect op de inflatie.
Ook de door het kabinet doorgevoerde accijnsverlaging op benzine en diesel drukte de inflatie. Voor een liter Euro 95 werd in april aan de pomp gemiddeld 2,09 euro betaald, in maart was dat nog 2,29 euro. De gemiddelde literprijs van diesel daalde van 2,12 euro in maart naar 2,00 euro in april.
Voedsel werd daarentegen wel duurder: in april was eten en drinken 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 procent. De prijsstijging van 10,5 procent van vlees droeg het meeste bij aan de stijging, maar ook groenten, zuivelproducten, brood en granen werden duurder.
Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.