Terug

Volg Hart van Nederland

In Rotterdam worden stenen gegooid naar Joden, maar de gemeente zegt hun veilige plek nu op

nieuws

22 mei 2023, 21:57

Terwijl het antisemitisme groeit en Joden meer behoefte aan beveiliging hebben dan ooit besluit de gemeente Rotterdam een verzamelplek voor Joodse organisaties te gaan verkopen. De Joodse gemeenschap maakt zich ernstige zorgen of een andere locatie wel genoeg veiligheid biedt.

"Schelden, bedreigen, stenen gooien, opmerkingen maken en soms leidt het tot fysieke confrontaties", vertelt Rabbijn Meïr Villegas Henríquez tegen Hart van Nederland over de situatie waarin zijn leden steeds vaker zitten.

Groot hek en kogelvrije ramen

In het door hem opgezette Ohel Abraham probeert hij Rotterdamse Joden een plek te geven waar zij kunnen samenkomen. Er zitten verschillende organisaties onder een dak. Sinds 2015, de jaren dat Islamitische Staat en AL Qaida actief zijn met aanslagen, krijgt dit studiehuis van burgemeester Aboutaleb een onopvallende en veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Het gebouw heeft een groot hek om de speeltuin voor de Joodse kinderen, kogelvrije ramen en zelfs extra dikke muren om een bomaanslag te weerstaan.

Woede om antisemitische muurschildering Steven Berghuis: 'Onsmakelijk'
1:28
Woede om antisemitische muurschildering Steven Berghuis: 'Onsmakelijk'

De maatregelen zijn noodzakelijk, vindt de Joodse gemeenschap. Ze merken dat de bedreigingen toenemen. Van alle meldingen van discriminatie was in 2018 19 procent antisemitisch, in 2022 is dit toegenomen naar 39 procent. En juist daarom doet het Rabbijn Henríquez zeer dat zijn organisatie uit het pand moet. Het is niet duidelijk waar ze heen moeten en hoe goed een eventuele nieuwe locatie beveiligd is. "Het is nu al zo dat wij ons anders moeten kleden om te voorkomen dat wij op straat met stenen worden bekogeld", vertelt Henríquez. Daarom houdt hij zijn hart vast voor de verhuizing.

Nazileuzen naar hoofd geslingerd

De onrust zorgt voor een onveilig gevoel bij de bezoekers van Ohel Abraham. De 17-jarige Leah verzweeg bijvoorbeeld haar Joodse achtergrond. Toen haar klasgenoten er toch achter kwamen, kreeg ze nazileuzen haar kant op geslingerd. En zij is niet de enige, zegt Jong Joods Rotterdam, de jongerenorganisatie die in het pand van Ohel Abraham gevestigd is. Veel van hun leden herkennen zich in het verhaal van Leah en de organisatie is bang dat mensen in een nieuw pand helemaal niet meer durven te komen.

Als nazi verklede jongens maken excuses aan Urk: 'Wij zijn absoluut niet tegen Joden'
1:44
Als nazi verklede jongens maken excuses aan Urk: 'Wij zijn absoluut niet tegen Joden'

Dinsdag overlegt het college van Burgemeester en Wethouders in Rotterdam over de kwestie. De uitkomst daarvan wordt later deze week bekendgemaakt. Tot die tijd wil de gemeente Rotterdam niet reageren op de zaak. Als er geen vergelijkbaar pand komt, bestaat de kans dat het leerhuis moet sluiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.