Terug

Volg Hart van Nederland

In je zwembroek voor een aanloop van 226 kilometer naar de Nieuwjaarsduik: 'Wel koud'

nieuws

30 dec 2022, 11:51

De eerste deelnemers aan de Nieuwjaarsduik zijn al van start gegaan met extra lange aanloop van 226 kilometer van Winterswijk naar Scheveningen. De deelnemers, veelal in zwemkleding, hebben er zin in. "Als je heel erg enthousiast bent, heb je het niet koud."

De mensen die aan de aanloop meedoen, doen dat niet alleen voor de sportiviteit, maar ook om de traditie in ere te houden. "Mijn vrouw en ik doen iedere week een duik in zee. Dus ik doe ook heel graag mee om het nieuwe jaar fris te beginnen. We hebben al een keer of acht de Nieuwjaarsduik gedaan", zegt deelnemer Thijs Meijer uit Scheveningen tegen Hart van Nederland.

Ook Alex Schutte, een van de organisatoren van de estafettetocht, benadrukt het belang van de nieuwjaarsduik als ongecompliceerd plezier voor iedereen. "Alle rangen en standen verdwijnen, iedereen is daar en maakt plezier. Er is muziek, dan een koude plons en een bakje erwtensoep en lekker tintelend ga je het nieuwe jaar in", legt Schutte uit.

En dat is precies waar de deelnemers naar uitkijken. Meijer: "Het is wel koud, maar als je een minuut in het water zit, ben je wel weer opgewarmd. En het is gewoon heel leuk om te doen."

Rode vlekken

Maar ook tijdens de aanloop vanuit Winterswijk is het al behoorlijk fris. "Dan krijg je wel van die rode vlekken op je huid, maar dat hoort erbij", vertelt een van de deelneemsters. "Gewoon door blijven rennen en hopen dat je het warmer krijgt", is de manier waarop een andere deelnemer, die alleen een zwembroek aan heeft, hoopt de kou te bestrijden. "Na afloop kan ik me omkleden en weer bij de kachel zitten."

De deelnemers lopen niet alle kilometers zelf, maar geven een fakkel met daarop de bekende Unox-muts door aan de volgende loper. Zo zorgen ze ervoor dat de nieuwjaarsfakkel op 1 januari aankomt op het strand van Scheveningen. "De ene etappe loopt iemand solo, soms met drie vrienden. We hebben ook een etappe met zeven kinderen die iets korter lopen, en we hebben handbiker Tim de Vries. Dus zo hebben een hele mix aan mensen die zorgen dat de nieuwjaarsfakkel op het strand aankomt", vertelt Schutte.

De estafetteloop is dus niet alleen een fysieke prestatie, maar ook een symbolische. Het is een manier om aan te geven dat na twee coronajaren waarin de duik niet kon doorgaan, nu niet kan worden gewacht om weer te beginnen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.