Terug

Volg Hart van Nederland

Iconische discotheek Alcazar veilt inboedel na sluiting: 'Iedereen kende deze tent'

nieuws

31 aug 2021, 23:13

De legendarische discotheek Alcazar in Puttershoek sluit definitief haar deuren. Meer dan veertig jaar lang kwamen mensen van heinde en ver naar de Hoeksche Waard om feest te vieren. Eigenaren en broers Leen, Jacob en Jan-Willem Streefkerk nemen op een bijzondere manier afscheid van de discotheek: alle spullen die los of vast zitten gaan onder de hamer.

Discoballen, wanddecoratie, een ijskar, barkrukken: je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt geveild. Deze week zijn er kijkdagen waarop belangstellenden de iconische spullen nog eens kunnen bewonderen. Het gaat Jacob Streefkerk niet in de koude kleren zitten dat alle spullen langzamerhand uit zijn discotheek verdwijnen, zegt hij tegen Hart van Nederland.

'Alcazar was klein dorpje'

"De eerste kijkdagen had ik er wel moeite mee. Mensen komen naar jouw spullen kijken en dan weet je: nu is het echt afgelopen. Dat doet wel wat met je", zegt Jacob. De 67-jarige eigenaar en zijn broers zijn ruim veertig jaar werkzaam geweest bij Alcazar. Nu gaan hij en Leen met pensioen, en Jan-Willem start een nieuw bedrijf. Op de plek van de discotheek worden door een nieuwe projectontwikkelaar woningen gebouwd.

Een laatste feest komt er helaas niet meer, omdat dit vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk is. Volgens Jacob kwamen altijd vanuit het hele land feestvierders naar Alcazar toe: "Vanuit de Achterhoek tot aan Amsterdam; iedereen kende deze tent. Het was altijd heel populair." Volgens Jacob kwam dit doordat het een grote discotheek was met verschillende zalen en muziekstijlen. "Het was net een klein dorpje", aldus Jacob.

Discotheken verdwijnen

Discotheek Alcazar is de volgende in de reeks van discotheken die haar deuren sluit. De afgelopen tien jaar is het aantal discotheken in Nederland namelijk bijna gehalveerd, blijkt uit cijfers van Van Spronsen & Partners. Een belangrijke reden hiervoor is volgens het horeca-adviesbureau onder andere dat feestvierders vaker dancefestivals bezoeken, concludeerde ze in 2017.

Dj Ricky Molly draait al bijna veertig jaar in verschillende discotheken. Alcazar was de laatste discotheek waar hij voor werkte. "Ik merk dat discotheken wegvallen. Als ik om me heen kijk, verdwijnen bijna alle discotheken waar ik gedraaid heb", zegt de 56-jarige dj. Volgens Ricky komt dat onder meer door de komst van de smartphone en sociale media. "De discotheek was een ontmoetingsplek, omdat je veel minder snel met elkaar in contact kwam dan nu."

Uit data van Datlinq blijkt dat de dalende trend van afgelopen jaren in 2021 lijkt te stabiliseren. Dat komt volgens het horeca-onderzoeksbureau door de steun die ondernemers van clubs en discotheken sinds de coronacrisis van de overheid ontvangen. Tot nu toe is alleen in Noord-Brabant, Zeeland, Friesland en Drenthe een sterkere daling te zien dan in de afgelopen jaren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.