nieuws
6 dec 2019, 07:31
Bibberend onder een dekentje zitten op de bank, omdat het huis niet warm te krijgen is. Het is voor veel huurders een situatie die akelig bekend aanvoelt. De Nederlandse Woonbond maakt zich zorgen en zegt steeds meer verontrustende verhalen van huurders te horen van wie hun oude woningen in de winter op een vrieskist lijken. De belangenvereniging van huurders wil daarom dat het kabinet ingrijpt. Er wordt volgens woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond namelijk "veel te veel" gevraagd van de woningcorporaties. De hele sector betaalt dit jaar bijna twee miljard euro belasting aan de overheid. Het gaat om de zogenoemde verhuurdersheffing, een crisismaatregel uit 2013.
Dat geld kan beter besteed worden aan het opknappen van oude woningen, vindt de bond. "De woningcorporaties zijn nu eigenlijk een verlengsnoer van de Belastingdienst. Het loopt ieder jaar op. Wij vinden dat niet goed. De crisis is inmiddels namelijk voorbij", zegt Trip. "Je kunt als kabinet niet van de corporaties verwachten dat ze dan ook nog eens nieuwe huurwoningen bouwen en bestaande woningen isoleren en verduurzamen. Dat geld is er gewoon niet," vervolgt hij.
"Ook valt er winst te behalen in de particuliere huur", zegt Trip. "Particuliere verhuurders zouden meer geprikkeld moeten worden om woningen beter te isoleren. Ze doen nu te weinig om hun slechte energielabel aan te pakken. De huurder wordt daarentegen wel elk jaar geconfronteerd met stijgende huurprijzen. Wij zeggen: laat die verhuurder de prijzen pas verhogen als ze een woning hebben aangepast. Een derde van de huursector is particuliere verhuur, best een groot deel dus." Tot slot is Trip van mening dat het ‘initiatiefrecht’ uitgebreid moet worden. "Huurders zien namelijk ook wel dat ze steeds meer geld kwijt zijn aan de energierekening. Ze willen daar zelf echt wel iets aan doen, maar ze hebben weinig te zeggen. Eigenlijk staan ze alleen in hun recht om de verhuurder enkelglas te laten vervangen door dubbelglas. Verhuurders kunnen bijvoorbeeld niet worden gedwongen om zonnepanelen te nemen. Dat zien we liever anders.”
Woningstichting Rochdale is het eens met de Woonbond. "Op 2 december hebben alle corporaties een brief gestuurd naar de minister met het verzoek de verhuurdersheffing af te schaffen", zegt Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur. "Corporaties betalen sinds 2013 een extra belasting op huren. Dit was bedoeld om het begrotingstekort op te lossen. Maar dat tekort is er niet meer. Door deze belasting kunnen corporaties minder woningen bouwen en onderhouden, dan we zouden willen. Rochdale betaalt ieder jaar 38 miljoen euro. Daarvan zouden we jaarlijks 500 extra woningen kunnen bouwen en nog eens een groot aantal woningen kunnen isoleren zodat de energiekosten omlaag gaan."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.