Terug

Volg Hart van Nederland

Huisartsenspoedzorg in de problemen door groot personeelstekort

nieuws

27 juni 2019, 23:22

Niet alleen huisartsenpraktijken kampen met een tekort aan personeel. Ook de huisartsenspoedzorg in Nederland heeft een groot tekort aan medewerkers. Het grote probleem is het tekort aan triagisten. Dit is speciaal gekwalificeerd personeel op een huisartsenpost, dat via de telefoon moet inschatten of klachten direct moeten worden bekeken of niet. Kees Gillis, voorzitter van de Nationale Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), luidt daarom de noodklok: "Het is echt een groot probleem aan het worden." Huisartsenpraktijken kampen vooral met een tekort aan doktersassistenten. In de spoedzorg is situatie nog nijpender. "Dit komt omdat een opleiding tot doktersassistent niet genoeg is om in de spoedzorg te kunnen werken. Je moet hier meer ervaring  voor hebben en nog een aanvullende opleiding hebben gedaan om het vak triagist uit te kunnen voeren", aldus Gillis.

Specialistische klachten

Buiten de kantoortijden van de huisarts kan men contact opnemen met de huisartsenpost. "Maar de huisartsenpost is juist beschikbaar voor mensen die niet kunnen wachten met hun klachten. Daar heb je echt een triagist voor nodig. Zij kunnen specialistische klachten beoordelen aan de telefoon. Nu wordt deze rol regelmatig overgenomen door medisch studenten", zegt Gillis. Barbara van Beek is als directeur verbonden aan onderwijsgroep Capabel. Als onderwijsinstelling biedt Capabel opleidingen aan tot doktersassistent, waarna ze later kunnen worden gespecialiseerd tot triagist. Van Beek ziet niet direct een terugloop in het aantal aanmeldingen. "Dit jaar zitten we op een stabiel aantal van ongeveer 500 aanmeldingen." Lees ook: Meerderheid van de doktersassistenten heeft te maken met geweld Toch ziet zij wel andere veranderingen. "Vaak kiezen onze studenten ervoor om door te studeren. Daarnaast is er gewoon een tekort aan stageplaatsen, waardoor studenten niet de ervaring op kunnen doen die ze nodig hebben om uiteindelijk door te groeien naar de functie van triagist."

Praktijk dicht

Het gevolg van het tekort aan triagisten wordt ook in de praktijk pijnlijk duidelijk. Aletta van Stee van Primair Huisartsenposten geeft aan dat hun vestiging in Houten per 1 juli dichtgaat. "Omdat we meerdere vestigingen hebben konden we tot nu toe de krimpende capaciteit nog verdelen over de posten. Maar uiteindelijk is het tekort aan triagisten de druppel die de emmer deed overlopen." Van Stee vindt het vervelend voor de cliënten. Zij kunnen vanaf volgende maand terecht bij de huisartsenpost in Nieuwegein en in Zeist. "Dat is een kwartiertje rijden. We hadden liever dichterbij gezeten, maar het is helaas niet anders."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.