Terug

Volg Hart van Nederland

Horeca in Roermond leidt zelf studenten op in strijd tegen personeelstekort

Horeca in Roermond leidt zelf studenten op in strijd tegen personeelstekort

nieuws

31 aug 2022, 22:47

De uitbaters in Roermond staan al langere tijd te springen om koks, obers en serveerders. Na de ingrijpende coronaperiode keerden een hoop horecatijgers niet meer terug naar de branche en daarom besloten de ondernemers zelf de pan bij de steel te pakken.

Corona heeft flink huisgehouden in de horecabranche. Medewerkers werden ontslagen of wisten via een andere weg elders aan de bak te komen. De branche schreeuwt om nieuwe aanwas. Studenten kunnen een mooie invulling zijn.

Het opleiden van studenten in de praktijk is een van horecaondernemers, Gilde Opleidingen en Foodlab Limburg. “Wij willen leerlingen sneller in het werkveld plaatsen. Een school dient vaak als beschermde omgeving. Dit project zorgt ervoor dat leerlingen vanaf dag één binnen de muren van het bedrijf leren. Dan leer je écht hoe het moet”, legt projectleider André Duijghuisen uit.

Minimale aanwas

En dat het nodig is dat opgeleide studenten snel het werkveld betreden, beaamt ook hotelmanager Dennis Jacobsen. “Sommige restaurants de openings- en/of sluitingstijden aanpassen om zo toch de roosters rond te krijgen. Om die problemen binnen ons bedrijf voor te zijn, hebben wij ons aangemeld aan het project. De aanwas van personeel dat een opleiding heeft gevolgd was de laatste jaren minimaal. De mensen die wel solliciteren zijn vaak de achterblijvers op de arbeidsmarkt. Als zij starten moeten we ook opleiden. Dankzij dit project kunnen we aan het opleiden ook een diploma hangen.”

Dat een diploma op zak hebben een extra stimulans is om te kiezen voor de horeca, ervaart Mirre van Hout ook. “Dit voelt echt als een kans voor mij. Toen ik een studiekeuze moest maken, was ik nog erg jong. Ik koos voor de retail en afgelopen jaren heb ik in die branche gewerkt.” Inmiddels is de leergierige Mirre 25 jaar en toch start zij nog met een Mbo-opleiding. “Ik kan versneld de horeca leren kennen en mijn diploma halen.”

Slecht imago

Ook in het restaurant waar Pascal Kassels als chef-kok werkt, wordt er in de praktijk opgeleid. Naast nieuw personeel werven, hoopt hij ook dat het imago wordt opgepoetst. “Mensen hebben nog steeds een minder goed imago bij de horeca. Lang werken en slecht worden betaald. Sommige ouders willen niet eens dat hun kinderen gaan werken in onze branche. Wij willen laten zien dat horeca juist wel leuk is. Het is een mooi vak.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.