Terug

Volg Hart van Nederland

Dure energie zorgt voor hoogste inflatie sinds 1976

nieuws

7 apr 2022, 06:56

Nederlanders waren in maart 9,7 procent duurder uit dan een jaar eerder. Het is de hoogste inflatie sinds april 1976, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn de toch al hoge prijzen verder gestegen. Zo gingen de prijzen voor elektriciteit, gas en stadsverwarming hard omhoog, maar ook werden de dagelijkse boodschappen duurder.

De inflatie valt in de eerste volle maand sinds het begin van de Oekraïne-oorlog veel hoger uit dan in februari, toen de prijzen op jaarbasis 6,2 procent waren gestegen. Doordat Rusland een olie- en gasrijk land is stijgen de prijzen voor die grondstoffen. Dat zorgde ervoor dat de rekening voor gas, elektriciteit en stadswarmte bij nieuw afgesloten contracten 157 procent hoger was dan in maart 2021. Automobilisten waren bij het tanken ruim 36 procent meer kwijt.

De prijzen voor voedingsmiddelen stegen ook harder dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat vlees en groente duurder zijn geworden. Ook hier speelt mee dat voor kassen vaak gas wordt gebruikt om ze te verwarmen. Maar boeren hebben bijvoorbeeld ook te maken met hoge kosten voor kunstmest of grondstoffen voor veevoer.

Ander cijfer dan vorige week

Het Nederlandse statistiekbureau kwam vorige week al met het bericht dat de inflatie in Nederland was gestegen tot bijna 12 procent. Daarbij werd echter gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Het CBS komt nu met het maandcijfer volgens zijn eigen berekeningsmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals woninghuren. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.