Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden vrachtwagens door de straat per dag: inwoners Budel worden er gillend gek van

nieuws

25 mei 2023, 19:53

Scheuren in de muren van huizen, vieze uitlaatgassen, lawaai, en vooral de angst dat kinderen iets overkomt. De komst van een nieuw logistiek centrum heeft het leven er niet beter op gemaakt in het Brabantse Budel-Dorplein, tegen de Belgische grens. Het was er altijd al druk, maar nu worden inwoners gillend gek, ze eisen dan ook dat er iets gaat veranderen.

Volgens bewoners rijden er ongeveer vijfhonderd vrachtwagens dagelijks door de straat. Ze slapen er slecht van en er ontstaan scheuren in de muren van de oude panden langs de weg. "Mijn hart zit in mijn keel", laat een van hen weten aan Hart van Nederland.

Sinds de komst van een nieuwe terminal in het dorp is de hoeveelheid vrachtverkeer en daarmee de overlast verergerd. Uit metingen is gebleken dat de gemiddelde snelheid op 64 km/u ligt, maar er zijn uitschieters tot 145 km/u door auto’s. Ook het zware verkeer houdt zich niet altijd aan de snelheid.

Frustratie zit hoog

"Het maakt je best wel angstig en bang dat er iets gebeurt", zegt een buurvrouw die met haar kinderen naar de demonstratie is gekomen. "Als ze dan vertrekken naar school en je hoort binnen een minuut een vrachtwagen toeteren, ja dan zit mijn hart toch in mijn keel."

Tijd voor actie, vinden de bewoners van het Brabantse dorp, en daarom gaan ze flyeren. Met spandoeken waarop leuzen als "iedere 2 minuten een vrachtwagen" staan, spreken ze automobilisten aan met de vraag om zachter te gaan rijden. Maar vertrouwen dat dat ook echt gebeurt, hebben ze niet. "Maar we moeten toch iets. De frustratie bij de bewoners zit gewoon zo hoog... Dit is een uiting van die frustratie", zegt een actievoerder.

Omrijden geen optie

De vrachtwagenchauffeurs willen graag luisteren, maar ze zien zelf geen oplossing. "Dan moet je een heel stuk om gaan rijden. Dat is niet te doen", zegt iemand. Daarom is de gemeente begin 2022 ingeschakeld.

"We kennen de zorgen van bewoners en zijn al ruim een half jaar in gesprek om de verkeerssituatie in het dorp leefbaarder en veiliger in te richten en tot oplossingen te komen", zegt een woordvoerder van de gemeente Cranendonck in een schriftelijke reactie. Naar aanleiding daarvan zijn er al maatregelen genomen en er wordt nog nagedacht over een aanvullend pakket, met bijvoorbeeld wegversmallingen en drempels.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.