Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden extra opvangplekken voor asielzoekers in Zuid-Holland

nieuws

8 mei 2023, 12:59

75.500 opvangplekken, dat is hoeveel er in eerste instantie nodig was om asielzoekers in Nederland dit jaar te huisvesten. Nu blijken daar in Zuid-Holland nog eens 500 extra plekken bij te komen voor het einde van het jaar.  Dat schrijft de minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge in een brief aan de provincies.

Het doel is om op 1 januari 2024 in het hele land 77.100 opvangplekken te hebben gerealiseerd, 1600 meer dan van tevoren was berekend. Volgend jaar is het de bedoeling dat er in Zuid-Holland 19.000 opvangplekken beschikbaar zijn, waarvan er nu ongeveer 3000 zijn gerealiseerd.

Er zitten nu 16.000 asielzoekers in opvanglocaties van het COA die, volgens staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie, eigenlijk al in een woning zouden moeten zitten.

Eind april kregen de hoogbejaarde bewoners van ouderenflat de Noorderkroon in het Drentse Roden te horen dat ze het gebouw moeten gaan delen met 40 asielzoekers. Daarop kwamen gemengde reacties.

40 bejaarden krijgen plots evenveel statushouders bij ze in het pand
2:19
40 bejaarden krijgen plots evenveel statushouders bij ze in het pand

90.000 Oekraïners

Op dit moment worden er in Nederland 90.000 Oekrainers en 4.600 mensen uit Oekraine met en andere nationaliteit opgevangen. De verwachting is dat er het komende jaar rekening gehouden moet worden met de opvang van ruim 135.000 Oekraïners.

Er zijn op dit moment 50.000 plekken, waarvan de meeste tijdelijk zijn, in zowel azc's als op noodopvangplekken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.