nieuws
3 aug 2021, 22:46
Ruim 775.000 Nederlanders hebben niet genoeg geld om een week op vakantie te gaan. Dat is ongeveer 40 procent van de mensen met een laag inkomen in ons land, meldt de Europese vakbondskoepel ETUC op basis van onderzoek waar het AD eerder over berichtte. De vereniging van vakbonden pleit voor een hoger minimumloon om het probleem tegen te gaan.
Ook Gabriëlla Bettonville van financieel kenniscentrum Nibud ziet graag dat het minimuminkomen in Nederland omhoog gaat. "Iedere euro extra is welkom voor mensen uit lage inkomens", stelt ze bij Hart van Nederland.
ETUC wijst erop dat mensen met een laag inkomen vaker om financiële redenen niet op vakantie kunnen dan mensen met een hoger inkomen. De ‘vakantie-ongelijkheid’ zoals de koepel dit noemt zou in tien jaar tijd bovendien in zestien landen, waaronder Nederland, zijn toegenomen.
De Europese vakbonden vinden dit oneerlijk en is al langer bezig om ervoor te zorgen dat het minimumloon in verschillende EU-landen wordt verhoogd. Het Europees Parlement spreekt daar na de zomer over.
Bettonville legt uit dat vakantie belangrijk is, juist voor gezinnen uit lagere inkomens. "Als je moet rondkomen met weinig geld leef je iedere dag in stress. Hoe fijn om dan even te kunnen ontspannen en niet die dagelijkse stress te hebben". Ook zij pleit daarom voor een hoger minimuminkomen en een eenvoudiger systeem, "zodat je niet bang hoeft te zijn dat je toeslagen moet terugbetalen".
Uit de Utrechtse buurt Sterrenwijk komen verschillende reacties op het nieuws dat bijna 800.000 Nederlanders niet genoeg geld hebben om op vakantie te gaan. "Ik schrik wel van deze hoeveelheid. Een nieuwe omgeving zien en ontspannen is voor iedereen belangrijk", laat een bewoner weten. Anderen herkennen het beeld uit eigen ervaring, "Ik ga ook niet op vakantie, ik heb geen centen ervoor. Het leven is hartstikke duur".
Ook bezoekers van Camping Polemonium in Opende kunnen hierover meepraten. Zij hebben geen geld voor vakantie en staan daarom gratis op de camping van eigenaar Appie Wijma. De kinderen die onderweg zijn naar het zwembad hebben de week van hun leven. "Ik vind het hartstikke leuk dat we hier op vakantie kunnen gaan, want we kunnen niet zo vaak op vakantie. Sommige vakanties zijn te duur", zegt Devin.
In de hele EU heeft 28 procent van de mensen volgens ETUC te weinig geld om er een weekje tussenuit te gaan. Onder mensen met lage inkomens zou dit oplopen tot bijna 60 procent van de mensen. En in Roemenië, Griekenland en Kroatië kan bijna 90 procent van de mensen met een laag inkomen niet op vakantie.
Van een laag inkomen is sprake als iemand minder dan 60 procent van het doorsnee-inkomen verdient. Dat is het middelste bedrag als alle inkomens van laag naar hoog worden gesorteerd. Volgens het CBS lag het doorsnee inkomen voor Nederlandse werknemers in 2017 op ruim 35.000 euro per jaar.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.