Terug

Volg Hart van Nederland

Hogeschool Utrecht stelt Holocaustlezingen uit: 'Veiligheid niet te waarborgen'

nieuws

28 jan 2024, 11:28

De Hogeschool Utrecht heeft een lezingenreeks over de Holocaust voorlopig geschrapt. De onderwijsinstelling meldt zondag de reeks op een ander moment te gaan houden, omdat de veiligheid niet kan worden gewaarborgd.

De Telegraaf meldde zondag dat de Hogeschool Utrecht (HU) voorlopig een streep heeft gezet door een lezingenreeks, die 7 februari zou beginnen. In een bericht op de website van de krant zei een woordvoerder dat de hogeschool een diverse en gebalanceerde dialoog wil faciliteren rond dit onderwerp, georganiseerd in samenwerking met het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI).

"We hebben meer tijd nodig om de gebeurtenissen van 7 oktober en daarna in breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen", citeerde De Telegraaf de woordvoerder.

Ophef

Online ontstaat veel ophef over het besluit om de lezingen uit te stellen. "De Hogeschool Utrecht geeft hiermee een totaal verkeerd signaal af", aldus de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. "Onderwijs over de Holocaust mag geen speelbal worden in een politiek discours."

VVD-leider Yeşilgöz noemt het een gotspe: "Een ‘diverse en gebalanceerde dialoog’ over Jodenvervolging?! Zes miljoen Joden zijn vermoord om wie ze zijn. Zes miljoen levens bruut kapotgemaakt vanwege pure Jodenhaat. Wie dat wil nuanceren heeft zelf een geschiedenisles nodig."

De Utrechtse groep New Neighbours, die kritisch is over de samenwerking tussen de school en het CIDI, heeft deze week een gesprek gevoerd met het bestuur van de Hogeschool. "Je uitspreken werkt", schrijft de groep in reactie op het besluit van de school. Daarop kwamen aanvankelijk veel steunreacties, zoals "Beste nieuws van vandaag", "schandalig dat ze überhaupt die collegereeks wilden houden" en "ik zag dat er een holocaust overlevende komt spreken. Bizar".

Sinds de berichtgeving van de Telegraaf neemt de ophef toe. Zo schrijven mensen onder de berichten van New Neighbours "Jullie moeten je kapot schamen dat er een verbinding tussen het huidige conflict in het Midden-Oosten en de Holocaust wordt gelegd" en "je moet toch wel een onwetende wappie zijn om dat schandalig te vinden."

Veiligheid niet te waarborgen

De Hogeschool laat zondagochtend aan Hart van Nederland weten dat de lezingenreeks op een later tijdstip alsnog doorgaat. "Omdat de veiligheid van sprekers, studenten, docenten en bezoekers nu niet gewaarborgd kan worden", aldus de school.

"Het beeld dat nu geschetst wordt in de media en de conclusies die daaraan worden verbonden, zijn niet correct. Hogeschool Utrecht maakt haar eigen afwegingen als het gaat om de inhoud, vorm en uitvoering van haar onderwijs en laat zich niet leiden door belangengroeperingen of activisten."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.