nieuws
27 sep 2022, 19:57
Nederlanders zien hogere lonen als de beste manier om het personeelstekort op te lossen. Eerder dit jaar bleek al dat er bij steeds meer beroepsgroepen een personeelstekort is. Wij vroegen daarom aan het Hart van Nederland-panel onder 3509 Nederlanders wat zij de belangrijkste manier vinden om uit deze crisis te komen. Hogere lonen staat duidelijk op nummer één.
Vakbond FNV heeft al de druk flink versterkt bij uitzendorganisaties om tot een betere cao te komen. Leden van de bond voerden maandag actie tijdens een congres van uitzendbracheorganisatie ABU. Volgens FNV-onderhandelaar Marije Ottervanger begint een nieuwe cao bij "goed zijn voor je medewerkers" en uit zich dat in goede lonen, een goed pensioen en zekerheid. Juist in onzekere tijden zoals nu.
De lonen fors omhooggooien is met 44 procent de populairste manier onder respondenten om ons uit de personeelscrisis te halen. "Lonen verhogen en uitkeringen enkel geven aan mensen die echt niet kunnen werken. Zodat mensen gemotiveerd raken te werken. Dat werken ook echt loont", aldus een respondent. Een andere deelnemer zegt tegen ons: "Lonen zijn veel te laag, op het schandalige af. Als je een uitkering krijgt heb je nog meer, met alle subsidies etc. Daar word je toch bloed kwaad om."
17 procent van de Nederlanders ziet het als een betere optie om deeltijdwerkers te stimuleren voltijds te gaan werken. Vrouwen zijn daar relatief minder van overtuigd, mogelijk omdat vrouwen ook meer in deeltijd werken dan mannen. Daarnaast zegt een ondervraagde dat we studenten moeten stimuleren om na hun studie niet deeltijd te gaan werken, maar fulltime: "Deze groep is gigantisch." Al zegt een ander: "Juist meer deeltijd inrichten. Mensen gaan juist niet aan de slag omdat ze geen voltijdbaan willen of geen tijd hebben in verband met kinderen."
Een andere Nederlander zegt: "Ik denk dat deeltijdwerkers er bewust voor kiezen in deeltijd te werken. Je kunt met een bonus gaan werken, maar dan komt de werk-privébalans in de knel en heb je straks een hoger ziekteverzuim. Denk dat er efficiënter gewerkt moet worden, zeker in zorg en onderwijs is veel verbetering mogelijk. Thuiswerken is ook slecht voor andere bedrijfstakken. Mensen zeggen vaak dat ze druk zijn, maar dat praten we elkaar soms aan. En er is ook nog een groep werklozen die echt wel kan werken."
Er zijn ook oplossingen die duidelijk minder populair zijn onder het Hart van Nederland-panel, waaronder meer arbeidsmigranten uit het buitenland halen. Een deelnemer geeft aan dat 'meer arbeidsmigranten een hele slechte zaak is' en vraagt ze af waar we ze dan moeten huisvesten. Een andere respondent zegt: "Er is 1 miljoen arbeidspotentieel in Nederland. Er zijn geen arbeidsmigranten nodig." Maar een andere ondervraagde zegt juist dat arbeidsmigranten met passende opleidingen een mogelijkheid moeten krijgen om hier te kunnen wonen en werken.
Al is pensioensleeftijd omhooggooien duidelijk de minst favoriete oplossing onder de Nederlanders, toch ziet wel 1 procent van het panel dit als de beste manier om de personeelscrisis op te lossen. De meesten willen echter dat de pensioenleeftijd niet nog hoger wordt. "Als zelfstandige hebben wij het heel zwaar nu. De pensioensleeftijd heel graag terug naar 65 jaar", roept een deelnemer op.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.