Terug

Volg Hart van Nederland

Hoge nood én geen toilet in de buurt? Een klant die wél kan plassen winkelt langer

nieuws

15 sep 2022, 09:35

Heb jij ook weleens hoge nood terwijl je nét de nieuwste wintercollectie staat te bewonderen in een kledingzaak? Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders wordt geweigerd als ze vragen of ze in een winkel naar het toilet mogen. Dit is nadelig voor jezelf én voor de winkelier (die hoogstwaarschijnlijk een toilet tot beschikking heeft), want: een klant die wel mag plassen, blijft langer winkelen.

Uit het onderzoek van Peil.nl blijkt dat klanten gemiddeld drie kwartier eerder naar huis gaan als ze tijdens het winkelen geen toilet vinden. "Als mensen drie kwartier eerder naar huis gaan, zorgt dat voor 4 procent omzetverlies voor de hele winkelstraat", legt Ivo Thonon van de Maag Lever Darm Stichting aan het AD.

Positief effect op de omzet

Laat een winkelier wel een schoon wc-bezoekje toe, dan is dit zeer efficiënt voor hun eigen omzet: klanten komen dan bijvoorbeeld sneller terug, zijn eerder bereid om iets te kopen of raden de winkel aan bij vrienden of familie.

Sta je met een nieuwe jeans in de handen te trappelen om je blaas in toom te houden - voor sommigen is het thuistoilet écht te ver en is de nood te hoog. Dan zit er er maar één ding op: wildplassen. De Toiletalliantie, een samenwerkingsverband van patiëntenorganisaties, ouderenbonden en de Fietsersbond, pleit voor meer openbare toiletten in de publieke ruimtes en vraagt hier donderdag op Nationale Plasdag aandacht voor.

Meer bewegingsvrijheid, minder eenzaamheid

Ongeveer 33 procent van de Nederlanders vindt het geen probleem om 50 cent te betalen om naar het toilet te kunnen. De Toiletalliantie wijst erop dat meer toiletten zorgen voor meer bewegingsvrijheid en minder eenzaamheid. Mensen met een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten, ouderen, vrouwen en kinderen moeten vaker dan gemiddeld een plas doen.

En zit je in een rolstoel? Dan is er ook voor deze doelgroep nog een hoop werk aan de winkel. Van alle toiletten is slechts één op de drie toegankelijk voor gehandicapten.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.