nieuws
5 jan 2018, 18:29
Naar aanleiding van de uitzending van donderdag waarbij Nicolette van Berkel gepest wordt door haar collega’s, doet Hart van Nederland vrijdag zelf onderzoek naar het pestgedrag op de werkvloer bij de kijkers. TNO heeft ons al laten weten dat in 2016 1,1 miljoen werknemers een keer of vaker te maken heeft gehad met ongewenst gedrag op de werkvloer. Circa 90.000 werknemers worden structureel gepest op de werkvloer. Volgens het panel van Wat vindt Nederland is één op de vijf mensen wel eens gepest op werk. We vroegen ook of mensen collega's hebben die wel eens worden gepest. 32% van de deelnemers zegt van wel. Ook vroegen we of mensen zelf wel eens een collega hebben gepest. Slechts 8% zegt dat wel eens te hebben gedaan. 89% zegt dat nooit te doen. Doen bedrijven eigenlijk wel genoeg om het pesten te voorkomen? Ook dat hebben we gevraagd. 31% vindt dat hun werkgever er genoeg tegen doet. 27% vindt dat hun baas te weinig doet en de meerderheid van 42% weet het niet.
Alie Kuiper is organisatieadviseur, gespecialiseerd in ongewenst gedrag op het werk, geeft aan dat het vaak te laat wordt aangegeven als iemand gepest wordt: "Het is dan eigenlijk al geëscaleerd. Als de machtsverhoudingen groot zijn, dan heb je een probleem. Het is de leidinggevende die signalen van pesten moet opvangen. Als iemand lang ziek is of minder presteert, dan zou er wellicht een belletje moeten gaan rinkelen”, aldus Kuiper. Verder geeft Alie Kuiper aan dat leidinggevenden in sommige gevallen twee linker handen hebben en het probleem niet kunnen oplossen. Verder is het probleem dat gepeste werknemers niet durven te zeggen dat ze gepest worden, omdat ze bang zijn het sulletje van de klas te worden. “De leidinggevende moet zeggen: ‘Ik wil dit niet op het werk!’” ‘Ik wil dit niet op het werk!’ Van 2012 tot 2013 werkte André Horstink bij de gemeente Kampen waar hij een jaarcontract had met uitzicht op een vast contract. Op een gegeven moment werd Horstink sociaal geïsoleerd, kreeg hij genadeloos veel kritiek en waren collega’s over hem aan het roddelen. Meerdere keren heeft André Horstink aangegeven bij de gemeente een gesprek te willen aangaan, maar die kreeg hij niet. Hij heeft een aanbod van 26.000 euro gekregen, maar dan moest hij zijn mond houden. André diende een klacht in bij de klachtencommissie en die werd gegrond verklaard. Maar hij kreeg geen excuses of erkenning van zijn werkgever, alleen een formeel procedurele brief dat zijn klacht gegrond was verklaard, maar dat ze het advies maar gedeeltelijk overnamen. André heeft een jaar psychotherapie gevolgd, omdat hij het leven niet meer zag zitten. Hij kon eerst geen werk vinden, maar werkt nu als postbode. Hij wil dat het pesten in het wetboek van strafrecht komt, zodat er daadwerkelijk iets gebeurt tegen het pesten op de werkvloer. Vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) worden teams ‘Goed en gezond werken’ ingezet om een 20-tal bedrijven te begeleiden, omdat ze zelf niet goed weten hoe om te gaan met pestgedrag. Daarnaast voert de SZW controles uit, niet alleen een fysieke controle, maar er wordt ook gekeken naar pesten en intimidatie. Hart van Nederland belicht in de late uitzending het pestgedrag op de werkvloer.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.