nieuws
11 sep 2019, 22:02
In het Gelderse Doesburg is woensdagochtend een vader overleden na een koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks sterven er tussen de 10 en 15 mensen aan CO. Maar hoe herken je een CO-vergiftiging en wat kun je ertegen doen?
Koolmonoxide (CO) is een giftig gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet. Wanneer je het inademt wordt je ziek en kun je er zelfs door overlijden. Volgens de brandweer sterven er ieder jaar 10 a 15 mensen door koolmonoxidevergiftiging.
Je voelt je ziek. De klachten lijken op een beginnende griep: hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, duizeligheid, vermoeidheid en braken. De klachten worden langzaam minder als je naar buiten gaat. Als de vergiftiging doorzet kun je flauwvallen en uiteindelijk het bewustzijn verliezen.
Koolmonoxide ontstaat als jouw verbrandingstoestel niet goed werkt en er een onvolledige verbranding ontstaat. Een onvolledige verbranding herken je aan een oranje waakvlam van een cv-ketel.
Zet ramen en deuren open, laat zoveel mogelijk frisse lucht binnenkomen. Ga naar buiten en waarschuw andere mensen die ook in het gebouw zijn.
Zorg ervoor dat je huis goed verlucht is, ook in de winter. Laat je cv-ketel regelmatig controleren. Hang ook zeker een koolstofmonoxidemelder op en zorg dat deze goed werk.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.