Terug

Volg Hart van Nederland

Hitler-vlag zorgt voor veel emoties in Voorhout: 'Die moet zo snel mogelijk weg'

nieuws

1 juli 2023, 23:18

Je zal er maar naast wonen, een man in het Zuid-Hollandse dorp Voorhout laat, voor het derde jaar op rij, in zijn voortuin een grote vlag wapperen met daarop een citaat van Adolf Hitler. Veel mensen spreken hun afschuw uit, zoals buren en de gemeenteraad. Het CIDI noemt de vlag schandelijk. Er is melding gemaakt bij de politie, maar de actie zou niet strafbaar zijn.

Voor Joop de Gruijter, de eigenaar van de vlag, is het een manier om zijn onvrede te uiten, laat hij weten aan Hart van Nederland. Op de vraag of hij dan niet een ander citaat of tekst had kunnen kiezen verwijst de man naar de tekst onder het citaat 'Wij maken ons hard voor vrijheid'. "Mensen willen niet verder kijken dan het citaat", vertelt hij verder.

Naar eigen zeggen wil De Gruijter de massa attent maken 'op de grote leugen die de overheid verkondigt.' Als Hart van Nederland-verslaggever Ilse dan opnieuw verwijst naar de naam Adolf Hitler op de vlag wordt hij kribbig: "Stop nou eens met dat Hilter!"

Pijnlijk

Ook voor de buren van de man is het pijnlijk om te zien. "Hij kan best een statement hebben maar dit is niet de juiste manier om het te doen", laat een bewoonster. Een oudere man vult aan: "Het is pijnlijk om te zien, veel mensen in de straat hebben familielieden verloren in de oorlog. Ikzelf heb een opa verloren."

Ook de lokale politiek heeft geen goed woord over voor de actie van De Gruijter. "Ik heb een melding gedaan, maar de politie zegt dat het niet strafbaar is", vertelt PvdA-raadslid Sandra Groenendal. "Je kan altijd aangifte doen maar de politie kan hier niets mee."

'Gebrek aan moreel besef'

Ook de Joodse belangenorganisatie CIDI vindt de vlag van De Gruijter walgelijk en ziet de vlag het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Naomi Mestrum, adjunct-directeur bij het CIDI laat weten dat ze bezig zijn om te kijken of er echt niets mogelijk is. "Op het moment dat je zo'n dieptepunt uit de geschiedenis gaat pakken om een punt te maken, laat zien dat er een totaal gebrek aan kennis en moreel besef is bij zo'n iemand."

CIDI onderzoekt of er stappen mogelijk zijn tegen Hitler-vlag
0:45
CIDI onderzoekt of er stappen mogelijk zijn tegen Hitler-vlag

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.