Terug

Volg Hart van Nederland

Het blijft lastig voor mensen met een beperking in Nederland en dat is 'dieptreurig'

Het blijft lastig voor mensen met een beperking in Nederland en dat is 'dieptreurig'

nieuws

3 dec 2019, 16:35

Mensen met een lichamelijke beperking vallen in Nederland nog vaak buiten de boot. Dat is de conclusie van een rapport dat vandaag is aangeboden aan de Verenigde Naties. In 2016 beloofde Nederland door het ondertekenen van een VN-verdrag de positie van mensen met een handicap te verbeteren. Maar drie jaar later hebben veel mensen met een beperking nog altijd moeite om aansluiting te vinden in de maatschappij. Volgens de makers van het rapport is de werkloosheid en ook armoede onder gehandicapten in Nederland gestegen. Bovendien krijgen ze moeizaam toegang tot zorg, ondersteuning en speciaal onderwijs. Het VN-verdrag Handicap gaat over alle mensen met een beperking, dus niet alleen lichamelijk. Denk ook aan dove of blinde mensen, mensen met psychiatrische aandoeningen of autisme.

Behoorlijk boos

Noortje van Lith (22) uit Roosendaal knokt al jaren voor gelijke behandeling van arbeidsgehandicapten. Ze heeft cerebrale parese. Zij schreef in 2018 een open brief aan Mark Rutte en maakte een petitie die ze in september aan de Tweede Kamer aanbood. Ze vindt het dieptreurig hoe Nederland omgaat met gehandicapten. “De samenleving heeft een afstand tot ons, niet andersom!” Ze is inmiddels behoorlijk boos op de politiek en wil graag met premier Mark Rutte in gesprek om te praten over een oplossing. Ook Tim Kroesbergen (31) uit Arnhem heeft geleerd hoe het is om te leven met een handicap. Door zijn broze botten is hij afhankelijk van een rolstoel. Het was flink aanpoten voor hem tijdens zijn studie om ondersteuning en hulp te regelen. Inmiddels werkt hij als adviseur in de gezondheidszorg en is hij communicatieprofessional bij Academy Het Dorp. Hij onderschrijft de kritische conclusies van het rapport. Beeld: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.