Terug

Volg Hart van Nederland

Helen's kerstavond viel letterlijk in het water: de grond is net een spons

nieuws

25 dec 2023, 23:15

Kerstavond zag er voor Helen uit Ermelo waterig uit. Tijdens het kerstdiner begon het steeds harder te regenen. Op een gegeven moment stond haar hele keuken blank. Haar avond eindigde met het scheppen van water uit haar woning. "Het is echt een overvloedige kerst", grapt ze nog.

Helen van der Wal is net verhuisd naar een oude boerderij. Deze staat op het laagste punt van het dorp wat betekent als er te veel water komt het allemaal terecht komt in haar woning. "Samen met mijn buurman wonen wij op het laagste punt. Dus al het water komt bij ons terecht. Op kerstavond stond het hier helemaal blank. Mijn zondagavond heb ik kunnen vullen met het buitenhouden van het water."

Noodmaatregelen

Eerste Kerstdag gebruikt ze om voorbereidingen te treffen zodat het de volgende keer niet zo ver zal komen. "Er staat nu een pomp om het water weg te pompen. Een vriendin van mij komt er ook nog eentje brengen." Ook is ze momenteel zandzakken aan het vullen om voor haar deuren te zetten. "Ik zei gisteren nog gekscherend dat mijn paarden in de stal droger staan dan ik in mijn huis momenteel."

Alert blijven

Helen is niet de enige. Op meerdere plaatsen zorgt het water voor overlast. Ook de komende dagen moeten mensen die langs het water wonen alert blijven.

De Unie van Waterschappen houdt de situatie rond het hoogwater in de rivieren ook tijdens de kerstdagen nauwlettend in de gaten. "Vooral in het oosten van het land is opgeschaald", zegt een woordvoerder. "Daar zijn doorlopend dijkinspecties en worden stuwen en duikers gecontroleerd zodat het water goed weg kan en het systeem blijft werken." Met pompen wordt water weggevoerd naar plaatsen waar nog ruimte is voor berging.

De woordvoerder spreekt van een uitdaging, omdat de bodem door de vele neerslag verzadigd is: "de spons is helemaal volgezogen". Water dat valt, stroomt normaal weg in de rivieren, maar "die zitten nu helemaal vol".

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.