nieuws
21 juni 2022, 22:18
Het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren, ook al krijgen veel Zeeuwen al hoofdpijn bij alleen de gedachte: de Hedwigepolder wordt teruggegeven aan de natuur. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat er geen reden is om dit nog langer uit te stellen.
Als je iets niet moet zeggen tegen Zeeuwen, dan is het wel dat ze land terug moeten geven aan de zee. Toch gaat het gebeuren. Voor oktober moeten de dijken doorgestoken worden, is het plan. De polder zal worden teruggegeven om zo het uitdiepen van de Westerschelde te compenseren. Het is een plan dat er al járen ligt en nu, als het aan de minister ligt, eindelijk ten uitvoering zal worden gebracht. Er is door de Zeeuwen geprotesteerd, heel veel over gezegd en nog meer over geschreven, maar het water zal toch echt de landerijen over gaan stromen.
Een van die Zeeuwen is Johan Robesin. Het oud-statenlid vecht al jaren tegen de ontpoldering en zegt dat de natuur er helemaal niet beter van zal worden. Want waar komt al dat water vandaan? Juist. De Westerschelde. De sterk vervuilde Westerschelde. Volgens de minister wijzen alle onderzoeken erop dat het verantwoord kan, maar daar maakt Robesin korte metten mee.
"De minister stelt in haar brief aan de Kamer onder andere dat 'de natuur in de dan ontpolderde Hedwigepolder dezelfde kwaliteit krijgt als de huidige kwaliteit van bestaande natuur in en langs de Westerschelde, zoals in het Land van Saeftinghe'. Nou lees maar na, dat Land van Saeftinghe is harstikke vervuild. En diezelfde vervuiling wil ze toepassen op de Hedwigepolder? Dat is belachelijk", stelt Robesin. "Het is een compleet circus en dat is het al jarenlang, ik volg het al 25 jaar. Er komt echt geen zinnig woord uit de minister."
Hij vervolgt: "Over de vervuiling van de Westerschelde heb ik jaren geleden al aan de bel getrokken, maar die bezwaren worden nu onvoldoende meegenomen in het besluit om nu toch de dijk door te prikken." De minister zegt zich op elf onderzoeken te baseren en daaruit op te maken dat het wel degelijk verantwoord is. Robesin: "Onzin. Het vervuilde water zal ook andere polders in de buurt gaan schaden. Want er lopen tal van slootjes die het zullen doorvoeren."
De Belgen - waar jaren geleden de Scheldeverdragen mee zijn afgesloten, waar de ontpoldering onder andere in omschreven staat - gaan vooral profijt hebben van het ontpolderen, iets wat een hoop baggerwerk zal gaan schelen. Vooral de haven van Antwerpen zal er beter bereikbaar door worden. Robesin denkt daarom ook dat het uiteindelijk gewóón weer op een ding aankomt: "Het gaat dus gewoon om geld, niet om natuurbehoud."
Ook voor de camera van Hart van Nederland laat Van der Wal nogmaals weten achter haar plan te staan. "Eigenlijk laten alle onderzoeken zien dat het binnen de veiligheidsnormen valt."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.