Terug

Volg Hart van Nederland

Heb je schade omdat je huis is verzakt? Je verzekeraar vergoed niets

nieuws

28 okt 2021, 19:39

Veel mensen denken dat de verzekeraar alles vergoed bij schade aan het huis ten gevolge van overstromingen en verzakkingen. Toch is dat lang niet altijd het geval. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Schade door huisverzakkingen als gevolg van langdurige droogte wordt sinds kort door geen enkele verzekeraar meer vergoed. Ook grote overstromingen zijn meestal niet of maar gedeeltelijk gedekt. Daar is lang niet iedereen van op de hoogte, waarschuwt de autoriteit. Zij raadt mensen aan om structureel geld opzij te zetten om eventuele grote kostenposten bij schade op te kunnen vangen.

Duidelijkheid over dekkingsgraad

Verzekeraars zouden duidelijk moeten communiceren over dekkingsvoorwaarden, stelt de AFM. Ook zou de overheid moeten meedenken over oplossingen voor onverzekerbare schade. Dat staat in het rapport ‘De invloed van klimaatverandering op schadeverzekeringen’ dat de AFM vandaag heeft gepubliceerd.

Door klimaatverandering neemt de kans op extreem weer toe. De schade door overstromingen in de EU in het eerste decennium van deze eeuw bedroeg gemiddeld 4 miljard euro per jaar. Dit loopt naar schatting op tot 23 miljard euro in 2050. Die schade is niet altijd gedekt door verzekeraars, zoals bijvoorbeeld vormen van hagelschade aan zonnepanelen.

Dit geldt ook voor woningverzakkingen. Waar in 2016 nog vier verzekeraars dit risico dekten, doet sinds vorig jaar geen enkele partij dit meer. Nederland krijgt steeds meer te maken met langdurige droogte. Naar schatting 800.000 woningen lopen het risico op verzakking en instorting bij daling van het grondwaterpeil.

Grond klinkt in

Zevenaar is één van de plekken in Nederland waar verzakking van huizen een groot probleem is. In de Gelderse gemeente hebben tientallen huizen schade door verzakking als gevolg van de inklinkende bodem.

"De grondwaterstand is door de droogte van de laatste jaren zo gedaald dat de grond inklinkt", vertelt inwoner Paul Freriks. "Dat zorgt voor scheuren in de huizen. De verzekeraar vergoed niets. Sommige mensen hebben hier al uit eigen portemonnee reparatiewerkzaamheden laten uitvoeren en de fundering laten versterken. Dat kost natuurlijk veel geld en dat heeft lang niet iedereen."

Advies: doe niets

Ook bij Jan Bergmans is de schade zichtbaar. De gemeente staat weliswaar open voor de dialoog, maar is niet van plan tegemoet te komen in de kosten. "We zitten nog steeds in dezelfde onzekere situatie. Wij hebben een advies gekregen voorlopig niets te doen. Momenteel is het rustig, omdat het veel regent en de bodem nat wordt, maar ik wil niet weten hoe het komende zomer zal gaan. We hopen dat er een keer een oplossing komt."

Freriks en Bergman verwachten daar voorlopig niet te veel van. "Wij weten al veel langer wat de AFM nu bekendmaakt", stelt Freriks. "Maar het is wel goed dat mensen zich hier in de rest van Nederland bewust van gaan worden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.