Terug

Volg Hart van Nederland

#Feest! De hashtag bestaat vijftien jaar, maar waar komt 'ie vandaan?

#Feest! De hashtag bestaat vijftien jaar, maar waar komt 'ie vandaan?

nieuws

23 aug 2022, 19:31

De hashtag bestaat woensdag precies 15 jaar. Sinds 2007 verbinden we berichten, foto's en video's met elkaar met een woord of zin met een hekje ervoor. Hashtags worden vaak gebruikt om informatie te delen of om foto’s en video’s te koppelen. In loop der jaren zijn er tal van hashtags viral gegaan.

Hashtags, je komt ze overal tegen. De tekens bombarderen de berichtgevingen op platforms als Twitter, Facebook, Instagram en TikTok. "Hashtags zijn bedacht om informatie te kunnen herleiden. Vooral op Twitter gebruiken mensen om die reden het #-symbool. Mensen willen elkaar en elkaars input kunnen vinden dus gebruiken zij een gezamenlijk verbindingspunt", vertelt social media expert Elja Daae aan Hart van Nederland.

Inhoud

Er is geen handleiding voor de perfecte hashtag. Het kan zowel een woord als een zin zijn. "De inhoud achter een hashtag bedenkt de gebruiker zelf. Al zijn de trends van hashtags wel veranderd", legt Daae uit. "Dat heeft ook te maken met het platform waar de gebruiker op actief is. Zo wordt op Twitter vaker een hashtag gebruikt om commentaar te leveren op een product, bedrijf of instantie of wordt de hashtag gebruikt voor geografie. De politie twittert bijvoorbeeld #Amsterdam als er in de hoofdstad iets is gebeurd."

Op TikTok wordt een hashtag vaak gebruikt om een video onder de aandacht te brengen. Een goede hashtag zorgt voor een groter bereik. Op Instagram wordt het 'hekje' vooral ingezet om likes en reacties te scoren. Iemand die op zoek is naar een grappige foto of video van een kat, kan bijvoorbeeld zoeken op #funnycat. In één oogopslag ziet de gebruiker dan alle content die met deze hashtag is geplaatst.

#IkDoeNietMeerMee

Sommige hashtags zijn zo populair dat ze zelfs viral gaan. Neem bijvoorbeeld #FreeHermien. Die hashtag werd gebruikt om aandacht te vragen en te discussiëren over de stier die naar de slacht zou gaan. Dat werd door alle commotie voorkomen. De stier ging uiteindelijk vrij uit. En tijdens coronaperiode bedacht een aantal artiesten de hashtag #IkDoeNietMeerMee, waarmee zij zich uitspraken tegen het coronabeleid.

Beeld: Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.