nieuws
6 nov 2018, 13:46
Van oktober 2017 tot januari 2018 hielden wetenschappers een sigaarvormig object in de gaten dat door ons zonnestelsel schoot. Omdat het niet echt een komeet of astroïde leek, bedachten ze een andere naam: het was een "interstellair object". Wetenschappers van de prestigieuze universiteit van Harvard denken nu dat het misschien wel een onderzoekssonde van een buitenaardse beschaving was.
Het object kreeg de naam 'Oumuamua, wat “boodschapper die contact zoekt vanuit een ver verleden” betekent in Hawaiiaans. De Pan-STARRS 1-telescoop op Hawaii ontdekte het object tenslotte als eerst. Volgens een paper dat gepubliceerd is in Astrophysical Journal Letters bestaat de kans dat het donkerrode object van kunstmatige oorsprong is: “'Oumuamua kan heel goed een volledig operationele sonde zijn die naar de aarde gestuurd is door een buitenaardse beschaving.”
De onderzoekers schrijven dat het mogelijke ruimteschip voortgedreven zou kunnen worden met zonnestraling, vergelijkbaar met techniek die de mensheid ook al heeft ontwikkeld. Hun theorie is er vooral op gebaseerd dat het object een vreemde baan had en er opeens ook weer vandoor ging, ons zonnestelsel uit. De hoge snelheid zou volgens het paper overigens kunnen suggereren dat de vermeende sonde niet meer operationeel was. Hoe dan ook is 'Oumuamua bijzonder: het is het eerste door mensen waargenomen object in ons zonnestelsel dat zeer waarschijnlijk van buiten ons zonnestelsel komt. Beeld: European Southern Observatory/M. Kornmesser
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.