nieuws
1 mei 2022, 13:33
Binnen een half van Amsterdam naar Parijs reizen? Volgens het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop moet dat futuristische beeld al over acht jaar werkelijkheid zijn: in 2030 kan er een commerciële hyperloop in Europa zijn. Misschien in Nederland?
Op dit moment werkt Hard Hyperloop aan een testbaan bij het Groningse dorp Veendorp. De bouw daarvan start aankomende zomer. In 2027 denkt Hardt alle veiligheidstests te hebben doorlopen en klaar te zijn voor het echte werk. "Veel landen hebben interesse", aldus medeoprichter Mars Geuze.
Tesla-topman Elon Musk kwam in 2013 met het idee kwam om een magneetzweeftrein door een vacuümbuis te laten reizen: de zogenoemde hyperloop. Met dit systeem kunnen met relatief weinig energie hoge snelheden worden behaald. En daarmee kan het een alternatief worden voor het vervuilende vliegtuig.
De laatste jaren zijn flinke stappen gezet om een werkende hyperloop te maken. Bertrand van Ee, de nieuwe topman van Hardt, verwacht dat nog voor het einde van dit decennium passagiers op hoge snelheid door de buizen zoefen. "Het wachten is nu nog op een land dat als eerste een baan aan wil leggen."
Het Nederlandse bedrijf ziet daarin kansen voor ons land. "Als je dat als eerste doet, levert je dat expertise op en ook een specialistische industrie", voorspelt medeoprichter Geuze. "Als je een dijk wilt bouwen, bel je de Nederlanders. Het zou mooi zijn als dat ook voor hyperloops gaat gelden."
Daarvoor moeten de slimme koppen wel eerst de harten van de Nederlanders zien te winnen, zeker die van de Groningers. Zij zitten namelijk helemaal niet te wachten op een hyperloop in hun achtertuin. "Ik ben bewust niet in de Randstad gaan wonen. Nu die hyperloop komt, krijg ik alsnog de drukte", zei een bewoner daar eerder over tegen Hart van Nederland.
Toch heeft Geuze er het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken. "Als mensen er meer over weten, raken ze enthousiaster", weet hij over de futuristisch klinkende hyperloop. Daarom komt bij het nieuwe Hardt-kantoor in Rotterdam een experience center om mensen kennis te laten kennismaken met de supersnelle treinen. Misschien ook de Groningers uitnodigen?
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.