nieuws
18 jan 2022, 21:32
We gaan er allemaal dit jaar weer op achteruit in de portemonnee. Het Nibud heeft berekend dat gezinnen het maandelijks gemiddeld met zo'n 40 euro minder moeten doen, maar in andere situaties kan dit bedrag oplopen tot 200 euro...
Zulke sterke koopkrachtdalingen als dit jaar zijn volgens het instituut de laatste jaren niet meer voorgekomen. Hoewel het kabinet ons nog een beetje tegemoet komt via een energiecompensatie, moeten de meeste huishoudens toch wat meer de hand op de knip gaan houden.
Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville legt uit dat het een enorme groep Nederlanders raakt: "Deze koopkrachtdaling is ontzettend zwaar voor iedereen, met name voor wie al minder te besteden had. En dat gaat wel om 2 miljoen mensen, die dagelijks aan het budgetteren zijn." Zaken waar we (veel) meer voor zijn gaan betalen zijn volgens de instantie de zorgpremie, boodschappen, benzine en vooral: de energierekening.
Om het iedereen die ieder dubbeltje om moet draaien wat makkelijker te maken, heeft Bettonville nog wel wat tips: "Trek aan de bel. Ga naar de gemeente en kijk wat er mogelijk is. Maar kijk ook bijvoorbeeld met je energiemaatschappij wat er mogelijk is, bijvoorbeeld door rekeningen te spreiden."
Er zijn veel zorgen over het financiële plaatje bij veel Nederlanders dit jaar, dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 4.000 mensen. Zo is ruim driekwart (78 procent) van de Nederlanders bang dat ze dit jaar maandelijks minder te besteden hebben.
Variërend van de gezinssamenstelling hebben we dit jaar dus minder te besteden maar hoeveel euro kunnen de meeste Nederlanders missen? Voor een kwart van de mensen (24 procent) is het nog geen probleem als we maandelijks 20 tot 40 euro minder te besteden hebben. Dat percentage loopt al snel naar beneden als het bedrag oploopt. Zo vindt nog maar 7 procent het acceptabel als ze maandelijks 40 tot 60 euro minder te besteden hebben. "Wij ouderen kunnen bijna niet meer besparen, we moeten al ieder dubbeltje omdraaien", laat een van de deelnemers weten.
Veel Nederlanders vinden het nu al moeilijk om rond te komen. Zo is voor de helft van de Nederlanders (50 procent) het onacceptabel dat zij minder geld te besteden hebben.
Maar als we noodgedwongen dan toch moeten bezuinigen, uit welk potje gaan we dat dan halen? Daar zijn de deelnemers van het panel verdeeld over. Zo denkt 18 procent dat de abonnementen (tijdschrift sport, of televisie-abonnement) er als eerst uit gaat. 16 procent is van plan om minder uit te geven aan boodschappen (minder A-merken of meer aanbiedingen kopen). Een andere groep (14 procent) is van plan om minder eten te laten bezorgen. Een op de tien Nederlanders denkt minder op vakantie te gaan. Slechts 2 procent is van plan om minder te gaan roken.
Maar een grootste groep (18 procent) is niet van plan om te gaan bezuinigingen. "Ik red het nu al amper, als er bezuinigd moet gaan worden kom ik in de problemen, misschien kan ik de verwarming een paar graden kouder zetten maar verder zou ik het niet weten", zegt een respondent van het panel.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.