Terug

Volg Hart van Nederland

Halsbandparkieten plaag voor gevels: voor honderden euro's schade

nieuws

8 mrt 2023, 22:05

In Nederland hebben steeds meer mensen last van halsbandparkieten. Ze boren met hun snavel gaatjes in gevels en het kost honderden euro's om deze weer op te vullen. En het vervelende? Het worden er steeds meer.

Nederland telt ruim 20.000 halsbandparkieten op het moment. "Het blijft niet alleen bij Amsterdam, de halsbandparkieten zitten ook veel verder verspreid in Nederland, zoals in Noord-Brabant en zelfs in België", legt bioloog Frank van Groen uit. "Vorig jaar bij de telling hebben we er ruim 20.000 aangetroffen in Nederland. Een kwart daarvan leeft in Amsterdam."

Wat komt daar opeens uit de muur? Bekijk in deze video hoe de parkieten de schade aanrichten, en waarom dat ingewikkeld is:

Halsbandparkiet zorgt weer voor overlast
1:20
Halsbandparkiet zorgt weer voor overlast

Schade

De schade die de halsbandparkieten aanrichten is volgens woningcoöperatie Ymere enorm. "Iedere keer als er een met zijn snavel een gaatje in de muur boort, kunnen er lekkages ontstaan en die moeten weer gerepareerd worden. En dat is een moeilijke klus", legt Roel Collewijn van Ymere uit.

Er moet dan een hoogwerker komen, omdat de gaten soms op tientallen meters hoog zitten. "Die moet je dus huren, en ook iemand die het gat dan dichtmaakt. Je bent al gauw honderden euro's per keer kwijt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.