nieuws
2 feb 2021, 21:57
De Haagse mat, je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Het is en blijft een cultureel fenomeen. Iedereen kent het kapsel, maar drie creatieve vrienden zagen in de mat nog veel meer. Het Haagse drietal brengt een ode aan het matje en legt de stijl vast in hun 'Matlas'.
Al negen jaar portretteren de mannen het typerende kapsel. "Sinds dat we pubers zijn, zijn we er al mee bezig. We zagen als jongens al de mannen over straat lopen met lange manen als leeuwen", vertelt vormgever Joost Nijhuis. Hij en makers Daniël Heikens en Rein Langeveld vonden dit toen al imponerend.
De mannen zijn gefascineerd door de karakteristiek look. "De mat is ook wereldwijd", voegt Joost toe. Hij legt uit dat een stam in Afrika ook rondloopt met een flinke lengte in de nek en zelfs al in de zesde eeuw er gesproken werd over jongens met een mat. "Mensen vinden het verschrikkelijk of fantastisch, wij vinden het een cultureel fenomeen", vertelt hij.
Het drietal legt de beelden van alle leeftijdscategorieën vast. "De jongste is drie en de oudste is zestig jaar", vertelt een van de makers. Een van de geportretteerde is een Haagse bekende, oud-profvoetballer van ADO, Michel Adam.
Al heel zijn leven heeft hij een mat staan en hij is ook niet van plan deze weg te halen. "Hij wordt wel wat dunner ondertussen, dat wel. Maar ik zou niet weten hoe ik er uit zie zonder", vertelt Michel. De Hagenaar heeft al enkele keren geld aangeboden gekregen om de mat er af te halen, maar hij houdt voet bij stuk. "Het hoogste bod was 5.000 euro, maar ik ga dat echt niet doen", vertelt hij.
Fotograaf Daniël heeft de mat ook geprobeerd, al was dit voor korte duur. "Ik heb het maar een paar uur volgehouden. Ik liep over straat om het zelf te ervaren. Het was erg imponerend en ik zag dat mensen ook anders naar mij keken". Volgens Daniël heeft de mat impact en maakt dit voor hem juist fascinerend om dit vast te leggen.
Het creatieve Haagse drietal heeft ondertussen al de foto's klaar liggen voor een dik fotoboek. Echter is voor het uitbrengen nog niet het nodige budget. "We hoeven er geen geld aan te verdienen, maar quitte spelen zou al fijn zijn", legt Joost uit.
Om die reden zijn ze dan ook een crowdfunding gestart. Nadat de makers dit boek uit mogen brengen, dromen zij ook daarna de buitenlandse matjes te mogen fotograferen in Duitsland, Brazilië en Afrika.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.