nieuws
11 dec 2021, 20:41
Het was de grote wens van Kor en Wilma: een grafmonument voor hun overleden dochter Vera dat licht geeft in het donker. Toen Guus Sanstra in een tv-programma het verhaal van het stel hoorde, ging hij meteen aan de slag en bracht hij hun idee tot leven. Na een jarenlange zoektocht kon Guus zaterdag eindelijk het echtpaar - dat altijd als zijn inspiratie heeft gediend - rondleiden in zijn bedrijfspand in Apeldoorn, waar de verlichte grafmonumenten worden gemaakt.
In 2003 verloren Kor en Wilma Snakenborg uit het Groningse Hoogezand hun 10-jarige dochter Vera tijdens noodweer op een camping in Italië. Het meisje overleed nadat er een boom op de tent viel waarin zij lag te slapen. Haar ouders deelden acht geleden hun verhaal in het SBS-programma Het Beste Idee van Nederland, waarin Kor een zelf ontworpen lampje presenteerde waarmee het graf van zijn dochter in het donker kon worden verlicht.
Het idee voor een verlicht grafmonument ontstond nadat Kor en Wilma een bezoek hadden gebracht aan het graf van hun overleden dochter. Bij ieder bezoek staken ze een kaarsje aan.
"Ik kan me nog levendig herinneren de eerste keer dat ik daar bijna huilend weg ging en me realiseerde dat dat kaarsje ook weer uit gaat en dat dat wel vier tot zes uur duurt, dat ik het niet hoef te zien, maar dat vervolgens mijn dochter in het pikkedonker zou liggen, wat ik amper verdroeg", vertelt Wilma aan Hart van Nederland.
De jury van het tv-programma was destijds niet overtuigd van het idee, maar Guus Santra uit Apeldoorn was diep geraakt. "Dat verhaal raakte mij zo enorm, dat ging gewoon dwars door je heen. Toen dacht ik: daar moeten we wat mee doen", zegt hij tegen Hart van Nederland. Maar het ontwikkelen van een verlicht grafmonument blijkt ingewikkeld en de techniek die ervoor nodig is blijkt niet geschikt. "Eigenlijk vervloog bijna mijn idee om dit te gaan maken, want ik dacht dat het niet ging lukken", zegt Guus.
Toch geeft hij niet op. Guus besluit de hulp in te schakelen van het Solar Team van de TU Delft, met wie hij uiteindelijk een oplossing bedenkt. In de bovenkant van het grafmonument zit een zonnepaneel verwerkt waarmee energie wordt opgewekt. De opgewekte energie wordt daarna opgeslagen in accu's binnenin het monument. Als het buiten schemerig wordt, zorgt een ingebouwde schakelaar ervoor dat de verlichting van het monument aan gaat.
Kor is zeer onder de indruk van hoe Guus "zijn" idee heeft weten realiseren. "Het is een heel mooi stuk werk, echt geweldig. Ik denk dat hij een hoop mensen daar een groot plezier mee doet", zegt hij tegen Hart van Nederland. Na de ontmoeting met Guus is nu ook voor het echtpaar de cirkel rond. "We hopen dat nu ook anderen hun geliefde in het licht kunnen zetten," zegt Wilma.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.